Eesti Energia juht: tarbija jaoks on elektrihinnatõus paratamatu (3)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriarvesti
Elektriarvesti Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Olukorras, kus riigi omanduses oleva energiaettevõttel majandustulemused järjest paranevad, peavad selle pealt peagi rohkem lõivu maksma hakkama ka tarbijad.

«Kõige rohkem mõjutab meid kindlasti elektriturg ja selle väljavaade,» rääkis Eesti Energia teise kvartali tulemuste tutvustamisel ettevõtte juht Hando Sutter.

Tema sõnul on ettevõtte jaoks hea uudis see, et turuhinna väljavaade võrreldes möödunud kvartaliga natuke paranenud. «Paranenud on 2017. aasta teise poolaasta väljavaade ja paranenud on ka 2018 esimene kvartal,» lisas Sutter.

Ka on energiaettevõtte jaoks hetkel soodne CO2 ehk heitmekvoodi hind. Siin on olnud stabiilne trend - kõikumised kuskil viis eurot tonni eest -, aga hind on siiski suhteliselt soodne ja see on loomulikult andnud põlevkivienergiale esimesel poolaastal konkurentsieelise,» ütles Eesti Energia juht.

Halba uudist tähendavad majanduskeskkonna arengud aga tarbijate jaoks. «Nende seisukohast on oodata kõrgemaid elektrihindasid,» märkis Sutter. Tema sõnul on näiteks heitmekvoodi hinna tõstmiseks Euroopas praegu ka tugev poliitiline surve.

«Kuigi seda nimetatakse turuks, on ta ka väga poliitiline, väga palju sõltub poliitilistest otsustest ja poliitiline surve Euroopas on selgelt, et see hind peab tõusma, aga kuidas seda saavutada ei ole veel päris täpselt kokku lepitud,» selgitas ta.

Kuigi põlevkiviõli hind on viimase aasta jooksul 2,5 korda tõusnud, on selle osas tulevikuväljavaated heitlikud.  Kuigi praegu on stabiilne väljavaade, võivad erinevad sündmused väga kiiresti olukorda muuta.

Oluline sisend, mis veel energiaettevõtet mõjutab, on ressursitasu. «Kuna eelmisel aastal valitsus tegi kõige hullemas kriisis kiire otsuse ja sidus ressursitasu nafta maailmaturu hinnaga, siis selleks, et saavutada see endine määr, mis kehtis juulit 2016, selleks peaks kütteõli hind olema kuskil 340 eurot [tonni kohta],» sõnas Sutter.

Veel eelmisel aastal oli hind alla 100 euro tonni kohta.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles