Konkurent kahtlustab: kas Eesti Energia suudab üldse Tootsi tuuleparki ehitada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui 2013. aastal avasid Eesti Energia ja Nelja Energia koos Paldiski tuulepargi, siis nüüd konkureerivad mõlemad Tootsi tuulepargi kinnistule.
Kui 2013. aastal avasid Eesti Energia ja Nelja Energia koos Paldiski tuulepargi, siis nüüd konkureerivad mõlemad Tootsi tuulepargi kinnistule. Foto: Mihkel Maripuu

Kurikuulsa Tootsi tuulepargi avalikul enampakkumisel osalemise vastu on huvi üles näidanud mitmed energiafirmad, sealhulgas riigiomanduses olev Eesti Energia ja Eesti üks suuremaid taastuvenergia ettevõtteid Nelja Energia. Viimane kahtleb aga Eesti Energia võimekuses projekti ellu viia.

Tootsi tuulepargi projekt on saanud sel aastal rohkelt tähelepanu. Nimelt andis riik energiafirmale igasuguse konkursita Tootsi-Suursoo maatüki, et too rajaks sinna mitmesaja miljoni euro eest Eesti suurima tuulepargi.

Kuna erafirmad hakkasid protestima, pööras riik otsuse tagasi ning lubas õige pea maatüki peale välja kuulutada enampakkumise, kus saavad osaleda kõik ettevõtted. Huvi Tootsi kinnistu vastu on seni üles näidanud lisaks Eesti Energiale nii vennad Sõnajalad kui ka Eesti üks suuremaid taastuvenergia tootjaid Nelja Energia.

Kahtleb Eesti Energia võimekuses investeeringuid rahastada

Viimase eesmärk on, et Toosi tuulepark pandaks taastuvenergia toetuse vähempakkumisele. See tähendab, et oksjoni võidaks pakkuja, kes suudab toota elektrienergiat kõige odavama hinnaga ja kõige väiksemamahulise riigipoolse toetusega.

Kuigi Eesti Energia on väitnud, et erafirmadest konkurendid pole Tootsi maade ostmisest tegelikult huvitatud ja andnud justkui mõista, et neil puudub raha projekti elluviimiseks, siis Nelja Energia juht Martin Kruus kinnitab, et nad on võimelised oksjonil osalema ja ehitamist rahastama.

«Vastupidiselt on meil avalike andmete pinnalt tekkinud kahtlus, kas Eesti Energia on võimeline avatud oksjonil osalema. Eesti Energia Aktsiaseltsi kodulehel on krediidiagentuur S&P5 oma krediidireitingus seadnud kahtluse alla Eesti Energia Aktsiaseltsi võimekuse investeeringuid rahastada ilma aktsionäripoolse rahalise abita,» kirjutab Kruus.

Seetõttu ta leiab, et riigifirma saab põhjendamatuid eeliseid, kuna neil, erinevalt erafirmadest, võib esineda takistusi ilma riigipoolsete eksklusiivsete toetavate otsuste, kõrgete toetuste ja lisarahastuseta antud projekti realiseerida.

Kruus paneb ette, et olukorra ainsaks mõistlikuks lahenduseks saab olla energiaettevõtjatele avatud, konkureeriva, läbipaistva ja mittediskrimineeriva pakkumismenetluse korraldamine Tootsi tuulepargi alal. Selline korraldus tagaks ka väikseima võimaliku taastuvenergiatasu komponendi tarbijale.

Teavad ise, kuidas oma projekte rahastavad

«Mul on väga raske sellist asja kommenteerida,» sõnas konkrendi väite peale Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter. Tema kinnitusel on Eesti Energial kindlasti see võimekus olemas. «Selles ei ole mitte mingisugust kahtlust, seda võin ma küll täie veendumusega kinnitada,» lausus Sutter.

Eesti Energia juhi sõnul on Nelja Energia kahtlustuse näol pigem tegemist kuulujutuga. «Ma ei ole seda kirja näinud, ma ei tea, millest jutt käib,» põhjendas ta. Sutter on veendunud, et kui keegi Eesti ettevõtetest üldse suudab Tootsi tuulepargi enampakkumisel osaleda, siis on see Eesti Energia.

Küll aga ei soostunud Sutter lähemalt kommenteerima väidet, nagu vajaks Eesti Energia Tootsi tuulepargiga seotud investeeringute rahastamiseks aktsionäri ehk Eesti riigi poolset abi.

«See, kuidas me seda rahastame, see on meie otsus. Täna just raporteerisime oma tulemustest ja meie positsiooni paranemisest. Selles ei pea te küll kahtlema, et me suudame seal osaleda ja saame sellega suurepäraselt hakkama,» märkis energiafirma juht.

Sutteri sõnul jätkab energiafirma oma seniste ettevalmistustega Tootsi tuulepargi osas. «See, mida me oleme teinud, seda me jätkame - valmistame ette hanget ja kõik need tööd, mis käivad, need jätkuvad samamoodi. Ettevalmistustöid ei ole kindlasti seisma pandud,» kinnitas ta.

Tulekul ka teised taastuvenergia projektid

Plaanipärased ettevalmistustööd käivad ka Eesti Energia taastuvenergiaettevõtte Enefit Taastuvenergia börsile viimiseks. «Ma arvan, et me oleme päris kaugel - oleme juba prospekti koostamise juures,» sõnas Eesti Energia juht.

Sutteri kinnitusel on energiaettevõttel plaanis terve rida uusi taastuvenergia projekte algatada, kuid sellest räägitakse lähemalt alles siis, kui IPO protsessiga on jõutud järgmisesse etappi. «Me räägime nendest projektidest ilmselt esimest korda põhjalikumalt IPO prospektis,» põhjendas ta.

Tootsi tuuleparki kinnistu enampakkumise väljakuulutamisega tegeleb praegu Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK). Viimaste andmete kohaselt ootavad nad selle väljakuulutamiseks vastust Euroopa Liidult.

RMK kommunikatsiooniosakonnast öeldi, et tõenäoliselt on arenguid selles osas oodata alles augustis, kui otsustajad puhkuselt tagasi tulevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles