Bezose esirikkuri tiitel jäi üürikeseks

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amazoni juht ja asutaja Jeff Bezos.
Amazoni juht ja asutaja Jeff Bezos. Foto: JOSHUA ROBERTS/Reuters

Maailma suurima internetipoe Amazon asutaja juhi Jeff Bezos kerkis eile õhtupoolikul mõneks ajaks maailma rikkaimaks inimeseks, aga börspäeva lõpuks taandus taas Microsofti asutaja Bill Gatesi järel teiseks.

Eile kauplemispäeva esimesel poolel kerkis Amazoni aktsia korralikult, kuid päeva lõpuks langes siiski 0,65 protsenti 1046,00 dollarini. Pärast börsipäeva lõppu, järelkauplemisel, kukkus internetifirma aktsia veel kolm protsenti, sest avaldatud majandusaruande kohaselt kukkus kasum 77 protsenti, samal ajal kui käive kasvas.

Amazoni eelmise kvartali kasum oli 197 miljonit dollarit, mis oli peaaegu kahe aasta väikseim kvartalikasum.

Kasumi kahanemise põhjuseks oli suured kulud uutesse ladudesse ja jaotuspunktidesse ning pilveteenuste serveritesse. Amazon on teinud ka suuri kulutusi uute inseneride palkamiseks, kes töötavad välja tehisintellekti.

«Me jätkame investeerimist äridesse, mis viivad ellu meie eesmärke,» selgitas analüütikutele ettevõtte finantsjuht Brian Olsavsky. «See on meie põhiolemus, meie investeerimisfilosoofia,» lisas ta.

25 protsenti Amazoni käibe kasvust tuleb traditsioonilise jaemüügi arvelt, mis langeb, sest üha enam kliente eelistavad füüsilise poe asemel internetipoodlemist. Samal ajal kui Amazon investeerib kõvasti, seisavad tavapoed silmitsi suure võlakoormuse ja langeva käibega, mille tõttu peavad tavapoed sulgema müügikohti ning koondama töötajaid.

«Amazon on traditsioonilise kaubanduse suur lõhkuja,» ütles ajalehele The Wall Street Journal investeerimisfirma Gullane Capital asutaja Trip Miller. «Kõik on muutuses ning püüavad Amazoniga toime tulla. Ma ei tahaks olla konkurent mitte üheski valdkonnas, kus nad tegevad on,» lisas ta.

Bloombergi miljonäride indeksi andmetel on tänase seisuga maailma rikkaim inimene endiselt Bill Gates vara väärtusega 90,7 miljardit dollarit ja nagu öeldud, Jeff Bezos on 89,3 miljardi dollariga teisel kohal. Gatesi vara kahanes eile 115 miljoni dollari, Bezose vara päeva lõpuks koguni veidi üle poole miljardi dollari.

Amazon Inc.

Turuväärtus 503 mld dollarit

Aktsia hinna muutus

  • aasta algusest: 39,5%
  • aastaga: 39,0%
  • dividendid: -
  • dividenditootlus: -

Analüütikute soovitused

  • Osta: 40 analüütikut
  • Hoia: 4 analüütikut
  • Müü: 2 analüütikut
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles