PPA asub vormihanke pakkujatega uuesti läbirääkimistesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei.
Politsei. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) otsustas asuda vormiriietuse hankes osalejatega uuesti läbirääkimistesse, aprilli lõpus tühistas amet pakkujate vaidlustuste tõttu hankekomisjoni otsuse.

«PPA otsustas vormiriietuse hankes asuda uuesti läbirääkimiste faasi ning teeme pakkujatele ettepaneku oma pakkumust kohandada,» ütles ameti pressiesindaja Martin Luige BNS-ile.

Aprilli lõpus rahuldas vaidlustuskomisjon PPA vormihankel ühispakkujate vaidlustuse kahes punktis, pärast mida otsustas PPA hankekomisjoni otsuse ise tühistada.

Ameti uue vormiriietuse hankele laekus aasta lõpus kolm pakkumust - ühispakkujana A La Carte Identity Clothing AB Rootsist ja A la Carte Uniforms OÜ Eestist, samuti Image Wear AS Eestist ning kuue Eesti firma ühispakkumus. Pakkumuste maksumused olid vahemikus 8,3-13 miljonit eurot. Hankes ei kvalifitseerunud ühispakkujad A La Carte Identity Clothing AB ja A la Carte Uniforms OÜ. Image Wear AS-i ja kuue Eesti firma ühispakkumused vastasid aga vormiliselt hanke tingimustele, kuid samas esines neis väiksemaid sisulisi puudusi.

Amet otsustas pakkumusi mitte tagasi lükata, vaid asus riigihanke seaduses lubatud tingimustel mõlema pakkujaga läbirääkimistesse.

Lõpuks tunnistas PPA märtsi lõpus edukaks AS-i Image Wear, kuid 3. aprilli hilisõhtul esitati vormihankes vaie. Nüüd leidis vaidlustuskomisjon, et PPA oleks pidanud täiendavalt üle kontrollima pakkuja pakkumuses näidatud prooviruumid ning et PPA ei ole pakkumuse vastavaks tunnistamisel tuvastanud ja/või hinnanud ühe materjalinäidise koelõnga sajaprotsendilist sobivust tootekirjeldusele.

Parima pakkuja selgitas välja hankekomisjon, kuhu kuuluvad politsei- ja piirivalveameti logistikabüroo ja siseministeeriumi varahaldusosakonna teenistujad. Hanke tehnilise kirjelduse koostamisel kasutas amet ekspertide abi, nende hulgas eksperte Tallinna Tehnikakõrgkoolist ja MTÜ-st Eesti Ostu- ja Tarneahelate Juhtimise Ühing.

Politsei- ja piirivalveamet kuulutas mullu juuli lõpus välja uue hanke vormivarustuse ostmiseks; hanke eeldatav maksumus ilma käibemaksuta on 8,9 miljonit eurot. Prognooside kohaselt peaks esimene partii uusi vormirõivaid ameti kasutusse jõudma 2017. aasta suve teisel poolel.

Politsei- ja piirivalveamet politseivormi ja vormi väljastamisega seotud hange kuulutati ülemöödunud aasta detsembris ebaõnnestunuks ja amet lükkas esitatud pakkumused tagasi, kuna hankele esitatud pakkumused olid eeldavast maksumusest kuni kaks korda kõrgemad.

Varem on meedia kirjutanud, et vormiriiete hankel osalejate arvates on politsei seadnud niisugused tingimused, et tähtajad sobiksid ainult ühele pakkujale. Sellele järgnenud siseministeeriumi audit leidis politsei- ja piirivalveameti vormiriiete hankes mitu viga; amet tunnistab tehtud vigu ja põhjendab neid sellega, et varem pole Eestis nii suuremahulist vormihanget veel tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles