Lätis kerkib õlle- ja sigarettide aktsiis kavandatust enam (3)

Majandus24/BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kala ja õlu
Kala ja õlu Foto: Panther Media/Scanpix

Läti seimi eelarvekomisjon toetas kolmapäeval ettepanekut tõsta õlle- ja sigarettide aktsiisi rohkem, kui esialgu kavandatud, teatas LETA.

Rahvasaadikutel oli aktsiiside küsimuses pikk arutelu. Valitsuse toetatud ettepanekud nägid ette õlleaktsiisi tõstmist 6,8 euroni absoluutse alkoholi mahuprotsendist  varem kavandatud 5,6 euro asemel, vahendas TVNET.

Kuigi paar rahvasaadikut soovitasid õlleaktsiisi kergitada koguni 8 ja enama euroni, jäädi lõpuks siiski varasema ettepaneku juurde. Seega on Lätis alates tuleva aasta 1. märtsist kuni 28. veebruarini 2019 õlleaktsiis 6,8 eurot absoluutse alkoholi mahuprotsendist, kuid mitte väiksem kui 12,5 eurot 100 liitri õlle pealt.

2019. aastal tõstetakse õlleaktsiisi 7,4 euroni, aga 2020. aastal 8,1 euroni.

Ülejäänud alkohoolsete jaoks, mida pole seaduses eraldi mainitud, on kavas kehtestada aktsiis 1670 eurot 100 liitri absoluutse alkoholi kohta, 2019. aastal 1840 eurot ning 2020. aastal tõuseb see 2025 euroni.

Samuti nõustusid seimi saadikud kavandatust rohkem suurendama sigarettide aktsiisi. Muudatused näevad ette alates 1. märtsist 2018 tõsta aktsiisi 74,6 euroni 1000 sigareti eest. Varem oli uueks aktsiisiks kavandatud 70,7 eurot.

Nüüd peab seim muudatused heaks kiitma.

Õlleaktsiisi plaanitust veel kõrgemat tõusu on BNSi teatel juba kritiseerinud sarnaselt Eesti joogitootjaga A. Le Coq Olvi kontserni kuuluv õlletootja Cēsu Alus, kes hoiatas Läti valitsust, et kui tõstetakse aktsiisi, võib saamata jääda Eesti alkorallist tulenev maksutulu.

Cēsu Aluse müügijuht Gustavs Zatlers märkis, et kuue kuuga on Läti saanud Eesti piirikaubandusest 16 miljonit eurot maksutulu ning valitsuse plaan aktsiisi tõsta muudaks tema hinnangul aga olukorda, eriti kange alkoholi osas.

Samas on Eesti õlletootjad alles hiljuti öelnud, et aktsiisvahe jääb piisavalt suureks, et pigem hoogustada piirikaubandust. Eesti tootjad on pigem seisukohal, et Lätist toodava alkoholi hulk igas tootekategoorias (õlu, siider/long drink, vein ja viin) kasvab lähiaastatel oluliselt.

Vaata graafikult lähemalt kolme Balti riigi õlle-, viina- ja tubakaaktsiiside määrade võimalikku erinevust lähiaastatel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles