Mikk Talpsepp: Baltic Cruises soovib Tallinki juhtimises kaasa rääkida

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki laev Tallinna sadamas.
Tallinki laev Tallinna sadamas. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Investeerimisfondi Etalon Varahaldus üks omanikest Mikk Talpsepp ütles Tallinki eelmisel kolmapäeval avaldatud teadet kommenteerides, et ilmselt ostab Baltic Cruises Citigroupi osaluse ära.

Börsifirma Tallink Grupp AS teatas eelmisel nädalal börsile, et nad on algatunud «protsessi strateegiliste võimaluste leidmiseks», mis võib tähendada, et ettevõtte suurosalus on müügis.

Talpsepp ütles, et võimalik, et uudis protsessi alustamisest Tallinkile uute strateegilise võimaluste leidmiseks tähendab, et peagi avalikustatakse tehing Baltic Cruises ja Citigroup Venture Capital International Growth Partnership vahel. «Samuti võib tehingu osapooli lisanduda suuraktsionäride poolt. Ostjaks on ilmselt Baltic Cruises ja müüjaks Citigroup, » lausus Talpsepp.

Pakun, et antud uudis on jätk Baltic Cruises poolt Tallinki aktsiate ostmisele, mis toimus 2012. aasta detsembris, mil Baltic Cruises oli valmis maksma 42% üle turuhinna ehk hinda 1.10, märkis Talpsepp. «Selle järgselt olen oodanud uudiseid järgmistest jätkutehingutest, kuid nagu näitab praktika, siis suured tehingud võtavad väga kaua aega ja nendele väikeaktsionäridel panustada on keeruline,» rääkis Talpsepp.

Talpsepa sõnul on väga keeruline prognoosida, kas Baltic Cruises soovib lähiaegadel täis saada 50% osalust,  aga ilmselt soovitakse kaasa rääkida Tallinki juhtimises. «Tallinki aktsia hinnaliikumise määrab Baltic Cruises`e intensiivsus soovitud osaluse täissaamisel. Pakuksin kahte varianti, millest üks on see, et ostuprotsess peatub taas teatud perioodiks pärast tehingute avalikustamist aga teine variant on, et Baltic Cruises ostab korraga rohkem Tallinki aktsiaid, » rääkis Talpsepp. Ta lisas, et Etalon Varahaldusel Tallinki aktsiaid ei ole.

Praegu kuulub Tallink Grupist 38 protsenti ASile Infortar, mis kuulub Ain Hanschmidtile, Enn Pandile ja Kalev Järvelillele.

Lisaks on kontserni omanik Baltic Cruises Holding, L.P., millele kuulub Tallinkist 16,1 protsenti ja Baltic Cruises Investment L.P., millele kuulub laevafirmast 5,51 protsenti, teatanud 6. juulil oma aktsiate eelisostuõiguse andmisest Citigroup Venture Capital International Growth Partnership (Employee) II L.P.-le.

Lisaks nõustusid kolm ettevõtet neile kuuluvaid aktsiaid võõrandama vaid ühiselt, samas proportsioonis ja samadel tingimustel. Lepe lõppeb siis, kui ühelgi ettevõttel ei ole enam Tallinki aktsiaid.

Kokku kuulub kolmele ettevõttele Tallinkist 23,68 protsenti ehk 158,6 miljonit aktsiat. 

Tallinki teade käivitas eelmisel nädalal ettevõtte aktsia ralli Tallinna börsil, neljapäeval kerkis aktsia hind üle kaheksa protsendi. Täna on jätkunud aktiivne kauplemine Tallinki aktsiatega. Aktsia hind kerkis hommikul 3,7 protsenti 1,13 euroni, mis on selle kõrgeim hind alates 2007. aasta oktoobrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles