SuperAlko poodide omanik ehitab lähiajal piiri äärde veel kolm kauplust

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SuperAlko pood Ainažis
SuperAlko pood Ainažis Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kuigi sarnaselt Eestile plaanib ka Läti valitsus järgmisel kolmel aastal alkoholiaktsiisi tõsta, see pigem suurendab kui vähendab piirikaubandust, hindab piiri äärde juba kaks SuperAlko kauplust rajanud Aldar Eesti. Sellest annab tunnistust ka ettevõtte plaan järgmise aasta lõpuks veel kolm poodi Eesti-Läti piirile püsti panna.

«Võrreldes Eesti aktsiisidega on Läti aktsiisid selle võrra väikesed, et Läti planeeritavad tõusud alkoholitoomist Lätist ei vähenda, vaid lähiaastatel on oodata niinimetatud piirikaubanduse veelgi  jõulisemat kasvu,» rääkis Aldar Eesti juhatuse liige Marge Uudre. 

SuperAlko, CityAlko ja Aldar Marketi poode pidava OÜ Aldar Eesti tegeles möödunud aastal hoogsalt laienemisega nii Eestis kui Lätis. Kui Eestis avati eelmise aasta lõpuks neli uut poodi, siis läbi Lätis tegutseva tütarettevõtte kaks kauplust piiri äärde, üks Valkas ja teine Ainažis. Eelmise aasta lõpus kuulus Aldar Eestile kokku 36 kauplust.

Uudre sõnul kavatseb aga ettevõte tegevust piiri ääres veelgi laiendada. «Käesoleva aasta jooksul avame Läti-Eesti piiril Muratis veel ühe kaupluse. Järgmine aasta on plaanis avada Lätis veel täiendavalt kaks kauplust,» ütles Aldar Eesti juhatuse liige.

Murati all peab Uudre silmas Läti poolel asuvaid Veclaicene piiripunkti hooneid.

Kui tänane Postimees kirjutas alkoholitootjate prognoosist, mille kohaselt järgmise aasta lõpuks ostetakse 48 protsenti Eestis tarbitavast õllest, 50 protsenti lahjast alkoholist (siider/long drink) ja 33 protsenti kangest, üle 22-protsendilisest alkoholist Lätist, siis Aldar Eesti hinnang suures osas ühtib sellega.

«Olemasoleva aktsiisipoliitika jätkumisel tuuakse juba järgmine aasta umbes 40 protsenti kogu Eestis tarbitavast legaalsest alkoholist Lätist,» prognoosib Uudre. Kuigi tema hinnangul suurenevad kindlasti ka salaalkoholi tootmine ja tarbimine, kasvab sellest märksa kiiremini eelkõige Lätist Eestisse toodud alkoholi vahendamine, sest see on lihtsam ja vähem riskantsem äritegevus.  

«Kuigi käesoleval hetkel tuuakse Lätist alkoholi valdavalt endale ja oma tutvusringkonnale ise ja oma transpordiga, siis jõuliselt on kasvamas vahendajate määr ja juba on igas suurema Eesti asulas tekkinud niinimetatud «kommertsid», kus odavat Läti alkoholi saab osta 7/24,» kirjeldas Aldar Eesti juhatuse liige.

2016. aastal töötas ettevõttes keskmiselt 378 inimest, kelle palgakulu oli kolm miljonit eurot. Aasta varem oli töötajaid 345 ja kulud 2,6 miljonit eurot. Ettevõtte müügitulu kasvas mullu 2,5 protsenti 89,1 miljoni euroni, kasum kahanes samas 1,3 miljonilt 322 042 eurole. Ettevõtte omanikud on Riho Maurer ja Elmo Ehrlich.

Lisaks SuperAlko kauplustele Valkas ja Ainažis on viimase paari aasta jooksul kolm alkoholipoodi Eesti-Läti piiril avanud ka Eesti omanikele kuuluv SIA ET Invest, kelle Alko1000 kauplused asuvad Valkas, Ainažis ja Apes.

Loe lisaks:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles