Prognoos: pool Eesti õllest ostetakse peagi Lätist (26)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: graafika: Alari Paluots

Kuigi lätlased on otsustanud järgmise kolme aasta jooksul senisest jõulisemalt alkoholiaktsiisi tõsta, hindavad Eesti alkoholitootjad selle mõju meie alkoholiaktsiisi tõusu kõrval olematuks, pigem käriseb hinnavahe Lätiga võrreldes järjest suuremaks. Nende värske prognoos väidab, et peagi ostetakse pool Eestis tarbitavast õllest ja kolmandik viinast Lätist.

Kui veel eelmisel aastal moodustas Läti piirikaubandus Eesti õlletarbimisest kuus protsenti, siis kevadeks oli see tõusnud kümnele protsendile. Värskes ennustuses hindavad tootjad juulikuise aktsiisitõusu mõju laastavaks: aasta lõpus ostetakse nende hinnangul juba 17 protsenti Eestis ära joodavast õllest Lätist, järgmisel aastal aga koguni 48 protsenti.

Samasuguses tempos liigub Lätti ka muude lahjade alkohoolsete jookide ehk siidri ja long drink’i ostmine. Kui mullu osteti Lätist neli protsenti siin joodavast lahjast alkoholist, pakub prognoos, et selle aasta lõpuks küündib sisseostu osakaal üheksa ja järgmisel aastal lausa 50 protsendini.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles