Seakasvatajad: saame pool miljonit eurot kahjumit kuus

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emis põrsastega.
Emis põrsastega. Foto: Margus Ansu

Tänaste sealiha ja sööda hindade juures toodab iga siga seakasvatajatele hinnanguliselt 10-15 eurot kahjumit. Kui arvestada, et Eestis on iga kuu müügivalmis umbes 50 000 nuumikut, siis saab sektor vähemalt 500 000 eurot kahjumit kuus, kurdab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

«Selliste kahjumitega on farmid töötanud alates jaanuarist, kui söödavilja hind ületas hinnataseme 200 eurot tonni kohta. Tekkinud olukord võib viia põhikarja vähenemisele ning seab ohtu Eesti sealihatootmise jätkusuutlikkuse,» kurtis koda pressiteates.

Viimase teatel on söödavilja hind alates möödunud sügisest märkimisväärselt tõusnud, olenevalt viljast 100 – 150 protsenti. Samas on sealiha hind jäänud suhteliselt stabiilseks.

«Paljude seakasvatajate olukorra muudab keeruliseks asjaolu, et nende ettevõtete tootmine põhineb ostusöödal ja teravilja tootmiseks puudub vajalik maaressurss.»
 
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda saatis täna põllumajandusministrile kirja, milles palutakse kiiret riigipoolset sekkumist sealihatootjate olukorra leevendamiseks. Vajalik on kiire lahendus, mis võimaldaks seakasvatajatele juurdepääsu soodsatel tingimustel laenule. Sealihatootjad vajavad uue saagini lühiajalist soodsat krediiti sööda ostmiseks.
 
Kuigi Euroopa Liit on rakendanud mitmeid turukorralduse meetmeid, siis pole koja teatel nendest enamusele Eesti sealihatootjatest kasu, sest  neil puuduvad tapamajad ja sealiha ladustamise võimalused. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles