Enamik pensionifonde on tänavu raha kaotanud

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pension
Pension Foto: SCANPIX

Justkui äraspidise kingitusena selle eest, et riik taastas osaliselt maksed teise sambasse, on enamik pensionifonde selle aasta esimeste kuudega oma väärtust kaotanud. Viimase poole aasta arvestuses on raha kaotanud kõik konservatiivsed pensionifondid.

Nii on riigi suurim Swedbanki K3 teinud kolme viimase kuuga osakuomanikele miinust 1,68 protsenti. Fondi suurus on üle 300 miljoni euro, seega on osakuomanikud kaotanud lühikese ajaga kokku ligi 5 miljonit eurot.

Suuruselt teine SEB Progressiivne pensionifond on kaotanud sama ajaga 2,04 protsenti oma väärtusest.

Selle aasta kolme esimese kuu tulemuste põhjal näitavad punast ka peaaegu kõik LHV pensionifondid, mida seni on saanud lugeda riigi edukaimate hulka. LHV XL on kolme viimase kuuga kaotanud 2,18 ja LHV L pensionifond 1,76 protsenti oma väärtusest.

Tähelepanuväärne on see, et punast näitavad jätkuvalt ka konservatiivsed pensionifondid. Kõik eelpoolnimetatud on nn progressiivsed fondid, mis lühemas ajahorisondis eeldatavasti võivadki suuremate riskide pärast negatiivset tootlust näidata. Konservatiivsete fondide puhul eeldaks aga pigem ülikorralikku investeerimispoliitikat, mille põhieesmärgiks on mitte kaotada vara väärtust.

Kuue viimase kuu arvestuses on punases kõik konservatiivsed pensionifondid. Nii on Ergo 2P1 kaotanud kuue kuuga 2,18 ja SEB Konservatiivne 2,17 protsenti oma väärtusest.

Nimetatud tabelid asuvad pensionikeskus.ee kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles