Ukraina keelas tuntud audiitorfirmal riigis pankade ametliku auditeerimise

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaseks riigistatud PrivatBanki audit tõi PwC-le Ukrainas pankade ametliku auditeerimise keelu järgmiseks kolmeks aastaks.
Tänaseks riigistatud PrivatBanki audit tõi PwC-le Ukrainas pankade ametliku auditeerimise keelu järgmiseks kolmeks aastaks. Foto: Matytsin Valery/ITAR-TASS

Ukraina keskpank teatas neljapäeval, et võtab rahvusvahelise audiitorfirma PricewaterhouseCoopersi (PwC) kohalikult üksuselt ära õiguse pankade ametlikuks auditeerimiseks riigis.

Ukraina keskpanga otsus on seotud PwC hiljutise auditiga Ukraina suurimas laenuandjas PrivatBankis, mille juhtimise võttis Ukraina valitsus üle eelmise aasta detsembris, kui selgus, et panga riskantne laenupraktika on tekitanud enam kui 5,5 miljardi dollari ehk 4,72 miljardi euro suuruse kapitali puudujäägi, vahendab Reuters

«Audiitorfirma PricewaterhouseCoopers ei toonud oma auditiaruandes kordagi välja PrivatBanki kõrget krediidiriski, mis tingis lõpuks panga krediidivõimetuks tunnistamise ja panga riigistamise. See tõi aga valitsusele kaasa olulisi rekapitaliseerimise kulusid,» põhjendas Ukraina keskpank oma otsust. 

PrivatBanki natsionaliseerimine oli kulminatsiooniks Ukraina valitsuse sammudele, mis on võetud ette nö korra majja löömiseks kohalikus finantssektoris ja millele on 2014. aastas võimul oleval valitsusel ka Rahvusvahelise Valuutafondi toetus. Nende sammude tulemusel on tosinkond laenuandjat lõpetanud Ukrainas tegevuse.

PwC sõnul teevad nad kõik endast oleneva, et vaidlustada Ukraina keskpanga otsus, millega nad loomulikult nõus ei ole. «Me ei usu, et põhjused, millega Ukraina keskpank põhjendab selle otsuse langetamist, on õigustatud,» märkis audiitorfirma.  

Nende selgituste kohaselt tekkis PrivatBankil niivõrd suur kapitali puudujääk alles 2016. aastal, samas kui PwC auditeeris aga panga 2015. aasta majandustulemusi.

Ukraina keskpanga sõnul saab PwC  pankade auditeerimise õigust taotleda uuesti kolme aasta pärast. Seniajani võivad pangad küll kasutada PwC teenuseid, kuid ametlikud aruanded peavad nad laskma kinnitada teistel audiitorfirmadel.

Ukraina keskpanga hinnangul on 97 protsenti PrivatBanki korporatiivlaenudest läinud panga aktsionäridega seotud ettevõtetele, sealhulgas ka Ukraina jõukuselt teisele ärimehele Ihor Kolomoiskile.

PrivatBanki riigistamine on juba läinud Ukraina maksumaksjatele maksma 4,3 miljardit dollarit ehk 3,69 miljardit eurot. Teise mõjuka rahvusvahelise audiitorfirma Ernst & Youngi audit panga 2016. aasta majandustulemuste osas toob aga välja, et panga tegevusvõime taastamiseks on vaja veel 1,5 miljardi dollari ehk 1,29 miljardi euro suurust rahasüsti.

Küll aga ei ole kindel, et Ukraina valitsus leiab selle raha, arvestades riigieelarve tänast piiratust ning Ida-Ukrainas juba mõnda aega hõõgunud konflikti Venemaaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles