Miks eelistab Eesti Pank kulla asemel võlakirju? (8)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulla väärtuse pidev kõikumine kahandab tema usaldusväärsust.
Kulla väärtuse pidev kõikumine kahandab tema usaldusväärsust. Foto: PantherMedia/Scanpix

Kuigi Eesti riigi kullavarud on ühed väiksemad maailmas - jäädes kümneid kordi alla ka naabrite Läti ja Leedu omadele -, eelistabki pank kulla asemel hoida oma reserve pigem arenenud riikide võlakirjades, kuna kulla väärtus on liiga kõikuv.

«Kuld ei sobi hästi keskpanga investeeringuteks, sest kulla hind on väga kõikuv ja võib esineda perioode, kus kulla hind langeb. Näiteks võrreldes viie aasta taguse ajaga on kulla hind täna umbes viiendiku võrra madalam,» selgitas Eesti Panga investeeringute allosakonna juhataja Viljar Vald, vahendab ERRi uudisteportaal uudistesaadet «Aktuaalne kaamera».

Kuivõrd kulla pakkumine on suhteliselt piiratud, siis väga palju mõjutab see, mis on nõudlus. «Ja selline spekulatiivne nõudlus tuli sel perioodil kui arvati, et rahatrükk viib kiire inflatsiooni kasvuni, mis tegelikult ei olnud realistlik ootus,» rääkis Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm.

Eesti Pank eelistab investeerida varadesse, mis on turvalised ja pakuvad stabiilset tulu, mistõttu on peamiselt investeeritud arenenud riikide võlakirjaturul - USAs, Austraalias ja Kanadas.

Loe lähemalt ERRi uudisteportaalist.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles