Pajula: reaalpalga kasvu oodata ei ole

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula SEB Balti leibkondade majandusanalüüsi tutvustusel.
Hardo Pajula SEB Balti leibkondade majandusanalüüsi tutvustusel. Foto: Laura Oks

SEB panga ökonomisti Hardo Pajula sõnutsi ei maksa tänavu ja ka lähitulevikus olulist reaalpalga kasvu oodata. Heal juhul 1-2 protsenti.

«Üheprotsendiline kasv tähendab aga tegelikult, et polegi mingit kasvu. Hea uudis on, et kui langus on kaks protsenti, siis palgad polegi tegelikult langenud,» rääkis Pajula täna SEBs toimunud pressiüritusel. Ta lisas, et palgakasvu pärsib eeldatavasti kõrgel tasemel püsiv tõõpuudus.

Ökonomisti sõnul võib teoreetiliselt eeldada, et kui palgad tõusma hakkavad, siis eelkõige tööstussektoris, ettevõtetes, mille toodang on mõeldud ekspordiks. Viimane on see, mis uut kasvu hoogustab, lisas Pajula.

Küsimusele, kas palgad ka finantssektoris tõusevad, vastas Pajula, et seal on palgatõus eelkõige boonustega seotud, «aga see on praegu tundlik teema.»

SEB pank esitles täna oma Balti riikide majapidamiste ülevaadet. Selle kohaselt võib keskmine töötuse määr tänavu Eestis langeda 12 protsendini. Lätis ja Leedus jääb see aga 16 protsendi kanti.

Keskmine brutopalk 2010. aasta viimases kvartalis oli Eestis 814, Lätis 647 ja Leedus 614 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles