Põhja-Korea majandus on tuure ülesse võtmas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un
Põhja-Korea liider Kim Jong-un Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

Lõuna-Korea keskpank teatas reedel, et hoolimata rahvusvahelistest sanktsioonidest kasvas Põhja-Korea majandus mullu 3,9 protsenti, mis on 17 aasta kiireim tempo.

Põhja-Korea ei avalda ametlikult oma majandustulemusi, kuid Lõuna-Korea keskpank koostab aastaseid hinnanguid, mis baseeruvad riiklike- ja eraorganisatsioonide andmetel.

Kasvu veduriks olid kasvanud eksport ja kaevanduse ning muu tööstuse laienemine.

Kaevandussektori tootmine, mis moodustab 12,6 protsenti riigi majandusest, kasvas 8,4 protsenti. Raske- ja keemiatööstus kasvas 6,7 protsenti ning eksport kasvas 4,6 protsenti.

Hiina lõpetas veebruaris kivisöe impordi Põhja-Koreast, kuid on jätkanud muude kaupade, sealhulgas raua ja rauamaagi importi.

Hoolimata sanktsioonidest on Põhja-Korea majandus laienenud tänu hiljutisele riiklikult toetatud eraturgude kasvule, kus kaupmehed müüvad Hiinast imporditud kaupu.

Kuigi riik eitab reformiplaane ja väidab, et on sotsialistlik, on ekspertide hinnangul riik Kim Jong-Uni juhtimise all avanud ukse eraettevõtlusele.

Analüütikute hinnangul võib erasektor – ehkki see on seda vaid väga üldises mõttes – moodustada umbes veerandi kuni poole riigi sisemajanduse koguproduktist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles