IMF noomis oma suurimat osanikku USAd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dollarid.
Dollarid. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline Valuutafond ütles, et Ühendriikidel puudub «usaldusväärne strateegia» oma kuhjuva riigivõla kontrolli alla saamiseks, mis aga kujutab endast väikest, kuid arvestatavat uue globaalse majanduskriisi riski.

Noomides ebatavaliselt karmis toonis oma suurimat osanikku, juhtis IMF tähelepanu tõsiasjale, et USA on ainus arenenud majandus, mis suurendab käesoleval aastal oma eelarvepuudujääki, kuigi majandus kasvab piisavalt kiiresti, et laenuvõtmist vähendada.

G20 riigid tõotasid mullu, et kõik arenenud maad – välja arvatud Jaapan – kärbivad aastaks 2013 oma eelarvedefitsiidid poole väiksemaks.

IMF ütles, et kui USA nimetatud ülesandega toime tahab tulla, peab ta rakendama karmimat kasinust kui ühegi teise kahe-aastase perioodi jooksul alates 1960. aastast, mil vastavat arvestust pidama hakati.

IMF lisas oma aruandes, et oma praeguste plaanidega liigub USA selles suunas, et osutuda aastal 2016 koos Jaapaniga ainsateks kasvava riigivõlaga riikideks, asetades globaalmajanduse ohtlikku olukorda.

Hetkel on USA nuputanud välja vaid pooled vajalikest maksukergitustest ja kulukärbetest, et riigivõlga keskmises perspektiivis vähendama hakata, on IMF välja rehkendanud.

«Et keskmises perspektiivis puudujääki vähendada, on tarvis suuremaid kärpeid, mis omakorda eeldab julgemaid reforme sotsiaalhoolekandes ja maksupoliitikas,» ütles IMF.

IMFi nägemuses on USA majandus piisavalt tugev, et karmimale kasinusele ja maksukergitustele vastu pidada. Fond lisas, et mulluse stiimulipaketi kasutegur «jääb selle maksumust arvestades ilmselt madalaks».

USA pääses möödunud nädalal napilt valitsuse tööseisakust. Täna käib Obama välja oma mõtted, kuidas pikemas perspektiivis puudujääke taltsutada. Peamised eelarvelised pahandusetekitajad on sellised populaarsed programmid nagu Medicare, Medicaid, lisaks sotsiaalhoolekanne.

Lähinädalatel ja -kuudel läheb USAs eelarvearuteludega väga pingeliseks, kuna riik jõuab peatselt kongressi poolt sätestatud 14 300 miljardi dollari võlapiiranguni.

Kui seadusandjad ei anna luba nimetatud piiri ületada, võib USA sattuda makseraskustesse juba juulikuus.

Ning vähemalt esialgu ei näita vabariiklased ja demokraadid vähimaidki kokkuleppele jõudmise märke.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles