Põhjust rõõmustamiseks? Eestil on ELi madalaim välisvõlg (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti paistab ELis silma.
Eesti paistab ELis silma. Foto: Panther Media/Scanpix

Eesti riigivõlg sisemajanduse koguprodukti (SKP) suhtes oli esimeses kvartalis Euroopa Liidu (EL) madalaim, ehk 9,2 protsenti.

Eesti riigivõlg SKP suhtes langes võrreldes mullu viimase kvartaliga 0,3 protsendipunkti ning võrreldes esimese kvartaliga 0,7 protsendipunkti, selgub Eurostati andmetest. Laenud moodustasid SKPst kaheksa protsenti, võlakirjad ühe protsendi ning sularaha ja hoiused 0,2 protsenti.

Eestile eelnesid 23 protsendiga Luksemburg ja 28,6 protsendiga Bulgaaria. Kõrgeim riigivõlg SKP suhtes oli esimeses kvartalis aga 176,2 protsenti Kreekas, 134,7 protsenti Itaalias ja 130,5 protsenti Portugalis.

Euroala valitsuse võlg SKP suhtes oli esimeses kvartalis 89,5 protsenti, ehk 0,3 protsendipunkti rohkem kui eelmisel kvartalil. Euroopa Liidus kasvas see aga kvartalivõrdluses 0,5 protsendipunkti 84,1 protsendini. 2016. aasta esimeses kvartalis oli riigivõlg SKP suhtes eurolal 91,2 protsenti ja ELis 84,3 protsenti.

Võlakirjad moodustasid euroala riigivõlast 80,1 protsenti, laenud 16,9 protsenti ning sularaha ja hoiused kolm protsenti. ELi riigvõlast moodustasid võlakirjad 81,3 protsenti, laenud 14,7 protsenti ning sularaha ja hoiused neli protsenti.

Valitsuste vaheline laenamine moodustas SKPst eurolal 2,1 protsenti ja EL-is 1,6 protsenti. Aastavõrdluses langes riigivõlg SKP suhtes 19 liikmesriigis ning tõusis kaheksas liikmesriigis. Iirimaa kohta käesoleva aasta esimese kvartali andmed puuduvad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles