Analüütikud soovitavad Tallinki aktsiat pigem osta (1)

Kristi Malmberg
, majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinki laev.
Tallinki laev. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eestis tegutsevate pankade analüütikud soovitavad eile uue suurinvestori otsimisest teatanud Tallinki aktsiat pigem osta, kuid mitte teha olulisi otsuseid vaid eilse info põhjal.

Swedbanki Baltikumi aktsiaanalüüsi juht Marek Randma sõnul andis pank juba eelmisel nädalal Tallinkile soovituse «osta» hinnasihiga 1,1 eurot. «Eilse info põhjal me ei ole oma vaadet muutnud,» märkis Raidma.

SEB Leedu finantsturgude analüütik Eduardas Petrulis ütles, et Tallink Grupi kohta eile väljastatud info on ettevõtte väärtuse mõttes neutraalne, sest teadaandest ilmneb liiga vähe detaile seniste arengute osas. «Seega on iga sellel infol põhinev tehing oma loomult küllaltki spekulatiivne ja me ei soovita jaeinvestorile selle põhjal teha põhjapanevaid järeldusi või olulisi ostu-müügiotsuseid, » märkis Petrulis.

Petrulis lisas, et neljapäevane hinnaliikumine börsil on selles mõttes loomulik, et investorid kipuvad taolisi sõnumeid seostama võimalike ülevõtmispakkumistega. «Ülevõtmispakkumised tehakse sageli turuhinnast kõrgematelt tasemetelt, kuid see ei pruugi alati nii minna. Samuti ei ole olemasoleva info põhjal võimalik kindlalt järeldada, et üldse mingiks tehinguks läheb,» lausus Petrulis.

LHV vanemanalüütik Shana Gavron märkis Tallinki uudist kommenteerides, et  Citigroup on Tallinki ühe omaniku Baltic Cruisesiga kaua seotud olnud ning seetõttu pole üllatav, et nüüd on pank mängu toodud nägemaks, kas on võimalik veelgi suurendada aktsiaomanike vara. Baltic Cruises Holding, L.P., millele kuulub Tallinkist 16,1 protsenti ja Baltic Cruises Investment L.P., millele kuulub laevafirmast 5,51 protsenti, andsid 6. juulil oma aktsiate eelisostuõiguse Citigroup Venture Capital International Growth Partnership (Employee) II L.P.-le.

Gavron lisas, et see ei tähenda, et kindlasti mingeid muutusi tuleb. «Mis puudutab aga Tallinki aktsia ostu või müüki, siis oleme pakkunud Tallinki aktsia õiglaseks hinnavahemikuks 1-1,10 eurot, mis tähendab, et praegu kaubeldakse aktsiaga meie poolt eeldatud tasemel,» ütles Gavron.

Börsifirma Tallink Grupp andis kolmapäeva õhtul teada, et grupi nõukogu otsustas alustada protsessi Tallinkile võimalike strateegiliste valikute leidmiseks. Selle protsessi finantsnõustajaks on nimetatud Citigroup Global Markets Limited.

Kaalutavad strateegilised valikud peavad toetama Tallinki pikaajalist strateegiat ja võivad olla seotud Tallinkile uute tuumikinvestorite kaasamisega, mis võib kaasa tuua mõnedele olemasolevatele aktsionäridele kuuluvate aktsiate võõrandamise, kirjutas juhatus. 

Lisaks märkis Tallinki juhatus, et nimetatud protsessiga seoses täiendavaid teateid ei esitata, välja arvatud siis, kui see on nõutav või asjakohane. «Käesoleval ajal ei ole võimalik kinnitada, et nimetatud protsess toob kaasa mõne tehingu tegemise.»

Praegu kuulub Tallink Grupist 38 protsenti ASile Infortar, mis kuulub Ain Hanschmidtile, Enn Pandile ja Kalev Järvelillele. 

Loo autor omab Tallinki aktsiaid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles