Krossi mõisal on 126 000-eurone maksuvõlg (8)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik Niiles Kross.
Eerik Niiles Kross. Foto: Erik Prozes

Reformierakondlasest riigikogu liikmele Eerik-Niiles Krossile kuuluva Kõue Mõis OÜ mullune majandusaasta aruanne on esitamata ning ettevõtte maksuvõlg ulatub 125 967 euroni.

Maksuvõlgu on mõisal olnud varemgi: 2014. aastal jäi võlg eri kuudel vahemikku umbes 1300 eurost kuni 16 500 euroni, aasta hiljem jäi võlasumma alla viiekohalise numbri vaid kolmel kuul ning 2016. aastal oli enamikul kuudel 30 000-40 000 euro kanti, kirjutab ERRi uudisteportaal

Alates eelmise aasta novembrist on võlg igakuiselt kasvanud ja ulatub 18. juuli seisuga 120 492 euroni, millele lisandub intressivõlg 5475 eurot. Maksuvõlast on ajatatud 67 701 eurot.

Kross kirjutas sotsiaalmeedias, et maksuvõlg on tingitud mitmest asjaolust. «Esmalt kindlasti sellest, et olen halb majandaja. Arvatavasti ka sellest, et maksan palgad välja enne kui maksud ehk olen parema meelega võlgu riigile kui töötajatele,» selgitas ta.

«Võiks ju ka ka väita, et kuna me ei maksa ümbrikupalka, siis saab täiega Eesti liiga kõrget tööjõumaksu nautida. Oluline on ka ajaloolise traditsiooni järgimine, Eesti mõisad on juba keskajast saadik enamasti kellelegi võlgu olnud,» lisas riigikogu liige. 

Krossi sõnul on tõsiselt rääkides siiski suurem osa maksuvõlast graafikuga ajatatud ja seda tasutakse korrapäraselt. «1–2-kuune sotsmaksuvõlg lohiseb järel, sellega peaks ehk selle majandjusaastaga järje peale saama. Kui numbrid jäävad sama heaks kui seni,» lisas ta. 

Möödunud majandusaasta aruannet ei ole Kõue mõis esitanud. Krossi sõnul on see auditeerimisel ja esitatakse siis, kui audiitor valmis saab.

2015. aastal oli Kõue mõisa müügitulu ligi 471 000 eurot ning kahjum 226 979 eurot. Tänavuse juuni lõpu seisuga oli töötajaid 28.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles