Vaba turg läks Eesti Energiale maksma 200 miljonit (1)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auvere jaama ehitus.
Auvere jaama ehitus. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eesti Energia lootis hiiglasliku Auvere elektrijaama ehituseks saada 300 miljonit eurot heitmekaubandusest, kuid saastekvoodi turuhinna languse tõttu küündis abi vaid 100 miljoni euroni. 

Otsuse hiiglaslik ja 640 miljoni eurone Auvere elektrijaam püsti panna tegi palju lihtsamaks see, kui selgus, et pea 300 miljonit eurot saab võtta sõna otseses mõttes õhust, kirjutab Äripäev

Auvere jaam vastas Euroopa Liidu heitmekaubanduse tingimustele hästi. Eesti lükkas käima riigiabi loa taotlemise protsessi ning 2012. aasta suvel tuligi vastuseks jah.

«Eesti Energiale eraldatakse aastatel 2013–2020 kokku 18 miljonit tonni tasuta kvoote kahe energiaploki ehitamiseks Euroopa Komisjoni poolse hinnangulise väärtusega ligikaudu 308 miljonit eurot,» anti avalikkusele teada.

Saastekvootide tegelik turuhind on olnud aga kordades väiksem. Praeguseks on maksumus stabiliseerunud umbes 5 euro kanti. «Tegelikult küündib saadava investeeringuabi suurus ligikaudu 100 miljoni euroni,» tõdes Eesti Energia regulaatorsuhete juht Andres Sutt.

Loe pikemalt Äripäevast

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles