Segadus saastekvootidega võib firmadele hiigeltrahvi tuua

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Euroopa Komisjon ähvardab, et kui aprilli lõpuks mulluse tasuta kvoodi rehkendust tehtud pole, ootab firmasid trahv, mis ületab suuruselt isegi osalemist eurotsooni päästepaketis.

Direktiivi järgi saavad firmad hiljemalt veebruariks kätte oma aastase tasuta CO2-kvoodi ning järgmise aasta aprilli lõpuks peab iga firma oma kvoodi ja reaalse tossutamise vahel arvutuse tegema, et vajadusel kvooti kas juurde osta või vastupidi, ülejääk maha müüa, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Eesti kvoodi üle käib aga vaidlus ja seetõttu pole firmad tasuta kvooti lõppenud aastaks saanudki. See tähendab, et firmad peavad selle kas turult kokku ostma või maksma iga tagastamata tonni eest 100 eurot trahvi.

Kui arvestada, et mullu paiskasid poolsada kauplemisskeemis osalevat Eesti ettevõtet õhku umbes 15 miljonit tonni süsihappegaasi, tähendaks see firmadele kokku 1,5 miljardit eurot trahvi.

Euroopa Komisjon on kinnitanud, et kuigi vaidlus Eesti mulluse kvoodi üle alles käib, ei vabasta see firmasid arvutuse tegemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles