Maksureformi varjutavad ebakindlus ja kõrged kulud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
23 aastat raamatupidamisega tegelenud Anu Allikvee sõnul on valitsuse kiirkorras vastuvõetud maksumuudatused tekitanud tunde, nagu oleks sattunud kiirrongile, kust maha enam ei saa.
23 aastat raamatupidamisega tegelenud Anu Allikvee sõnul on valitsuse kiirkorras vastuvõetud maksumuudatused tekitanud tunde, nagu oleks sattunud kiirrongile, kust maha enam ei saa. Foto: Sander Ilvest

Raamatupidajad leiavad, et üleminek uuele maksusüsteemile toob kaasa nii nende endi, tarkvaraarendajate kui ka riigiasutuste töömahu ja kulutuste kasvu ning ei ole mõttekas, kui pole teada, kui kauaks need maksud üldse kehtima jäävad. Valus kogemus on juba käes madalapalgaliste tulumaksutagastusega.

«Raamatupidajate kogu maksude toimkond ei ole maksumuudatustesse veel väga põhjalikult süvenenud, kuid üks on selge – uute ja väikeste maksukeste sisseseadmine on väga kulukas ettevõtmine,» ütles Eesti Raamatupidajate Kogu maksutoimkonna esimees Virge Haiba.

Selleks, et uuest aastast jõustuva süsteemi järgi makse arvestada, peavad ettevõtted oma raamatupidamisprogramme uuendama, see tähendab otsest rahakulu. Kui raamatupidamist tehakse arvuti asemel käsitsi, suurendab see raamatupidaja töömahtu, ennustas Haiba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles