Eesti firmad süüdistavad majanduskriisis panku, mitte riiki

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langus.
Langus. Foto: SCANPIX

Enamik ettevõtteid peab Eesti majanduskriisi peamiseks põhjustajaks panku ning riiki süüdistavad vaid vähesed, näitab KPMG Baltics OÜ küsitlus.


63 protsenti vastanutest peab Eesti majanduskriisi peamiseks põhjuseks pankade järelemõtlematut tava anda laene ilma rangelt riske hindamata. 18 protsenti nimetas peamise põhjusena USA majanduskriisi. Vaid 6 protsenti peab kriisi peasüüdlaseks riigi järelemõtlematut eelarvepoliitikat ning 4 protsenti vähest tootlikkust või töötajate ebapiisavat tasustamist.

Lätis ja Leedus oli oluliselt suurem nende ettevõtete osatähtsus, kes pidasid majanduskriisi peamiseks põhjustajaks riiki, märkis KPMG Baltics juhatuse liige Andres Root.

Nüüdseks on Eesti ettevõtted kindlad, et kriis on ületatud. Vastanutest pooled arvavad, et tänavu kasvab Eesti SKT 4-6 protsenti. 47 protsenti ootab 1-3-protsendist kasvu. 3 protsendi meelest Eesti majandus ei kasva ega kahane. SKT vähenemisse ei usu peaaegu ükski firma.

80 protsenti ettevõtetest arvab, et suurima panuse Eesti SKT kasvu annab tänavu tööstus (v.a. ehitus). 12 protsenti peab suurimaks panustajaks hulgi- ja jaekaubandust, hotelle, restorane ning transporti.

Firmad on positiivselt meelestatud ka välisinvesteeringute osas. 56 protsenti vastanutest arvab, et järgmise aasta vältel suurendavad välisinvestorid oma investeeringuid Eestis. Välisinvesteeringute kahanemisse uskujaid peaaegu pole.

62 protsendi meelest on Eesti välisinvestoritele sama atraktiivne kui ülejäänud Kesk- ja Ida-Euroopa riigid. 19 protsenti peab Eestit üheks atraktiivsematest riikidest Euroopas. Vaid 15 protsenti arvab, et Eesti on välisinvestorite silmis oma konkurentsieelise kaotanud.

Veebipõhisele uuringule «Majanduse pulss 2011» vastas tänavu 204 Eesti ettevõtet tegevjuhtkonna liikme või omaniku tasemel. Valdav osa vastanud firmadest olid suured või keskmise suurusega.

Kõigis Balti riikides vastas oma riigi ja firma majanduslikku olukorda puudutavale küsitlusele ligi 400 ettevõtet. Baltimaade võrdluses olid kõige pessimistlikumad Läti firmad, ütles Root. KPMG Baltics OÜ juhatuse esimees Andris Jegers märkis, et teda üllatas Leedu ettevõtete optimism, mis kohati ületas Eesti firmade oma.

Uuringust nähtub, et eelmise aastaga võrreldes on Eesti ettevõtete optimism suurenenud. Suhtelist optimismi peegeldab ehk ka fakt, et 73 protsendi vastanute sõnul on nende pulsisagedus normaalne ehk kuni 70 lööki minutis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles