Ülevaade: kui palju meie eurolaulikud mullu teenisid

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuntud eurolaulikutel oli mullu hea aasta.
Tuntud eurolaulikutel oli mullu hea aasta. Foto: Postimees

Tuntud Eesti eurolaulikute firmadel läks möödunud aastal pigem hästi ja mitmedki neist teenisid korralikke kasumeid. 

Lauljad, muusikud ja meelelahutajad korraldavad oma loometöö majandusliku külje tavaliselt läbi osaühingu, mis tegeleb kontsertide korraldamise ja esitamisega ning helisalvestite müügiga.

Järgnevalt võtame vaatluse alla Eurovisooni lauluvõistlusel esinenud tegusad Eesti staarid. 

Maarja-Liis Ilus

Maarja-Liis Ilus on Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel lausa kaks korda esindanud. Ivo Linnaga koos esitatud «Kaelakee hääl» sai 1996. aasta lauluvõistlusel 5. koha ja aasta hiljem lauldud «Keelatud maa» pälvis 8. koha.

Ilusal on juba 2000. ettevõte MLI Music OÜ, mis tegeleb kontsertide lavastamise ja esitamisega ning muusikalise loometegevusega. Firma tegi möödunud aastal vägagi hea tulemuse, teenides ligi 56 000 eurot kasumit.

MLI Musicu müügitulu oli seejuures 112 000 eurot, millest lõviosa ehk 95 000 eurot tuli muusikateenuste müügist ja ligi 17 000 eurot kinnisvara üürimisest. Maarja-Liis Ilus maksis endale kuus keskmiselt 430 eurot palka. Dividende ei makstud.

Ettevõtte arvel on möödunud perioodidest üle 350 000 euro jaotamata kasumit. 

Maarja-Liis Ilus.
Maarja-Liis Ilus. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Jüri Pootsmann

Jüri Pootsmann esindas Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel 2016. aastal, kui tema esitatud lugu «Play» finaali ei pääsenud.

Ettevõtjaks hakkas «Eesti otsib superstaari» saatest tuule tiibadesse saanud Pootsmann 2015. aasta septembris, kui ta asutas JPO OÜ. Firmal tegi mullu esimesel tegevusaastal igati soliidse tulemuse, teenidest 37 000 eurose müügitulu juures 25 000 eurot kasumit.

Juhatuse liikme tasu maksis Pootsmann aga vaid 220 eurot kuus.

Jüri Pootsmann.
Jüri Pootsmann. Foto: Ain Boltovski

Ivo Linna

Armastatud vanameister Ivo Linna esines Eurovisioonil 1996. aastal koos Maarja-Liis Ilusaga, kust toodi koju 5. koht.

Linnal on aastast 1997 ettevõte Hõbekelluke OÜ, mille alt müüakse kontsertide lavastamise ja esitamise teenust. Ettevõte tegi korraliku aasta, kasvatades müügitulu 44 protsenti 53 803 euroni. Kasum kasvas ligi neli korda ja ulatus 24 700 euroni.

Firma maksis mulluse eest ka 7500 eurot dividendi. Hõbekellukese arvel on 40 000 eurot. Lisaks Ivole on ettevõtte omanik ja juhatuse liige ka tema naine Imbi Linna.

Ivo Linna Tallinna vanalinna päevadel
Ivo Linna Tallinna vanalinna päevadel Foto: Kalev Lilleorg

Getter Jaani

Getter Jaani laulis Eurovisooni lauluvõistlusel 2011. aastal, mil tema pala «Rockefeller Street» jäi finaalis 24. kohale.

Jaani on alates 2014. aastast juhatuse liige ettevõttes Will Deal OÜ, mis kuulub tema elukaaslasele Ott-Sander Palmile.

Majandusaasta aruande järgi müügi ja turundusega tegelev ettevõte teenis eelmisel aastal ligi 35 000 eurot tulu. Lisaks kasvas firma kasum neli korda 10 600 euroni.

Will Deal OÜ arvel on veidi üle 13 000 euro. 

Getter Jaani
Getter Jaani Foto: Ain Boltovski

Peeter Oja

Hinnatud näitleja ja koomik Peeter Oja väisas Eurovisiooni 2008. aastal Kreisiraadio koosseisus, kus nad «Leto Svetiga" finaali paraku ei pääsenud.

Kuigi Oja ettevõte Venrel OÜ on möödunud perioodidel teinud häid tulemusi, jäi eelmine aasta pigem kesiseks. Firma müügitulu langes ligi 50 protsenti 49 000 eurole. Kui veel 2015. aastal sai Oja ettevõte 55 000 eurot kasumit, siis mullu langeti 7400 euroga kahjumisse.

Ettevõtte kogu käive tuli teatri- ja tantsuetenduste lavastamisest ja esitamisest. Oja maksis endale keskmiselt 614 eurot kuupalka. Jaotamata kasumit oli 2016. aasta lõpu seisuga 138 106 eurot.

Peeter Oja KUKU Raadio stuudios / TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS
Peeter Oja KUKU Raadio stuudios / TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS Foto: Tairo Lutter / Postimees

Stig Rästa

Stig Rästa käis koos Elina Borniga Eurovisiooni lauluvõistlusel 2015. aastal ja nende ühislaul «Goodbye to Yesterday» saavutas tubli 7. koha.

Edukas laulukirjutaja Stig Rästa 2010. aastal asutatud ettevõtte Apptree OÜ põhiline tegevusala on muusika digitaalne müük Spotify ja Apple'i keskkondade kaudu.

Eelmine aasta ei olnud Rästa ettevõtte kindlasti nii särav kui 2015. aastal. Müügitulu langes 53 protsenti 36 000 eurole. Kasum langes 28 000 eurolt 4000 eurole.

Apptree ei maksnud möödunud aasta eest dividende. Firma arvel on ligi 40 000 eurot.

Stig Rästa Paide Maksimarketis / Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix
Stig Rästa Paide Maksimarketis / Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja/ Scanpix Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Koit Toome

Koit Toome esines Eurovisioonil juba 1998. aastal, mil tema «Mere lapsed» pälvis finaalis 12. koha. Samuti astus ta koos Laura Põldverega üles tänavusel Eurovisioonil, kus nende lugu «Verona» finaali ei pääsenud. 

Tema 2005. aastal asutatud KT Music OÜ on loodud vabakutselise muusiku loomingulise tegevuse majandusliku külje korraldamise eesmärgil. Toome firma käive oli mullu muljetavaldav – 250 000 eurot, samas aastaga see küll veidi langes. Löögi sai firma kasumlikkus, kui kasum langes ligi viis korda 3750 eurole.

Dividendi Koit Toome endale ei maksnud. Firma arvel on möödunud aasta lõpu seisuga 100 170 eurot.

Koit Toome & Laura
Koit Toome & Laura Foto: Sergei Chuzavkov/AP/Scanpix

Vaiko Eplik

Tunnustatud helilooja Vaiko Eplik käis Eurovisoonil 2003. aastal koos oma toonase bändi Ruffusega. Nende lugu «Eighties coming back» erilist edu ei saavutanud, jäädes finaalis 21. kohale.

Epliku ettevõte Mortimer Snerd OÜ tegeleb helisalvestite ja muusika kirjutamise ning kontsetide lavastamisega. Eplik kirjutab aruandes, et ettevõtte alt ilmunud kolm heliplaati ei osutunud kahjuks kuigi menukaks. See-eest oli vilgas aasta kontserttegevuses ja korralduses.

Plaatide ebaedu kajastus ka numbrites, kuna Mortimer Snerdi käive langes 35 protsenti. Ülemöödunud aasta 5500 eurosest kasumist sai mullu 6700 eurone kahjum.

Palka maksis Eplik endale 1000 eurot kuus. Dividende ta mullu ei maksnud. Ettevõtte kontol on 10 092 eurot. 

Vaiko Eplik.
Vaiko Eplik. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ülevaatest puuduvad mitmed teised Eurovisioonil esinenud muusikud nagu näiteks Tanel Padar ja Ott Lepland, kuna nemad pole oma firmade majandusaasta aruandeid veel esitanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles