Vene blogijad küberrünnaku all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Sel nädalal läks LiveJournal küberrünnakute tõttu kinni. Saidi varajased kasutajad USAs on enamjaolt teistesse suhtlusvõrgustikesse üle kolinud, Venemaal on LiveJournal aga ülimalt oluline info levitamise platvorm.

Vene blogijad on katkestuse peale maruvihased ja süüdistavad rünnakus inimesi, kes on huvitatud avaliku diskussiooni halvamisest tänavuste parlamendi- ja tuleva aasta presidendivalimiste künnisel.

Vene president ja LiveJournali kasutaja Dmitri Medvedev nõudis, et õiguskaitseorganid asuksid neid «ennekuulmatuid ja ebaseaduslikke» rünnakuid – mille käigus sait päringutega üle koormati – viivitamatult uurima.

Blogijad ja küberturbe eksperdid ütlesid aga, et rünnakud on kindlasti korraldanud isik, kel on valitsusega sidemeid – võttes arvesse sellise operatsiooni teostamiseks vajalike ressursside mahtu.

Riigiduuma aseesimees ja parlamendi kõrgtehnoloogia-alase komitee esimees Ilja Ponomarjov ütles: «Ma arvan tegelikult, et õiguskaitseorganid tõrguvad selle asjaga tegelemast, kuna väga tõenäoliselt on kaasatud mõni mõjukas ja kaalukas isik.»

Eksperdid viitasid ka sarnasusele 2007. aastal Eesti valitsuse veebilehekülgede vastu korraldatud rünnakutega, mille eest võttis vastutuse Kremli-meelne noorteliikumine Naši.
Naši väidab, et nemad sel nädalal asetleidnud rünnakutega seotud ei ole.

LiveJournal ei osanud praegu veel öelda, kas rünnak oli suunatud konkreetsete blogijate vastu. Kaspersky Labi sõltumatu raport rõhutab aga, et rünnakute objektiks olid Vene tipp-blogijad, mitte LiveJournali laiem kasutajaskond.

Nii sai rünnakust räsida Aleksei Navalnõi (alias «navalny»), aktivistist investor, kes on paljastanud mõnede võimsaimate Vene riigifirmade korruptsioonijuhtumeid. Hiljuti asutas Navalnõi ka vilepuhumis-saidi Rospil, mis samuti rünnakute alla langes.

LiveJournalis käib iganädalaselt 13 miljonit unikaalset Vene kasutajat, paljud tavakodanikud kasutavad seda keskkonda informatsiooni levitamiseks ja oma arvamuse avaldamiseks.

«Venelased armastavad rääkida ja toriseda ja kritiseerida. 1970. aastail tehti seda köögis,» ütles Maša Lipman Moskva mõttekojast Carnegie keskusest, viidates Nõukogude ajale, mil venelased oma kodude üksilduses poliitilisi küsimusi lahkasid.

Täna imbuvad «köögijutud» avalikkuse ette.

Blogipidaja Anton Nossik, kelle LiveJournali konto samuti ründajate märklauaks osutus, ütles, et mõned valitsustegelased, kes on suutnud riigi telekanaleid raudses haardes hoida, on hirmunud väljavaatest, et tekkida võib «sõltumatu informatsiooni levitamise platvorm, mida ei saa kontrollida».

LiveJournali tuleviku pärast hakati muretsema juba kolm aastat tagasi, kui Vene firma Sup Media selle USA omanikelt ära ostis. Sup Media omanikeringi kuuluvad näiteks oligarhid Aleksandr Mamut ja Alisher Usmanov.

Kuigi enam kui 50 protsenti LiveJournali kasutajatest on Venemaalt või teistest SRÜ maadest, asuvad saidi serverid siiani USAs, mis tagab andmete kaitse lähtuvalt Ühendriikide seadustest.

Rünnakute valguses kardetakse, et sait tuleb finantsraskuste või tehniliste probleemide tõttu sulgeda. Mõned vaatlejad on mures, et Sup Media omanikud ei saa oma majandushuvide tõttu saidi kaitseks midagi erilist ette võtta.

LiveJournal Russia ütles, et installib edasiste rünnakute vältimiseks uue riist- ja tarkvara.

«Rünnakud olid võimsad, meie süsteemid pidasid isegi hästi vastu. Me anname oma parima, et vastupanuvõimet parandada ja katsume edaspidi hästi valvsad olla,» ütles Sup Media tegevjuht Annelies van den Belt.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles