Jaapanlased suitsunäljas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid.
Sigaretid. Foto: Priit Simson/ Postimees

Välismaised sigaretitootjad on astunud ebatavalise sammu ja läkitavad Jaapanisse lennukitega lisasigarette. Märtsikuine loodusõnnetus lõi nimelt rivist välja kolmandiku kohalikust tubakatööstusest.

Kogedes kasvavat nõudlust oma toodangu vastu, impordivad British American Tobacco ja Philip Morris teineteise võidu Jaapanisse sigarette nii USAst kui Euroopast.

Kaks Jaapani juhtiva suitsufirma Japan Tobacco tehast said tsunami käes kõvasti räsida.

«Oleme saanud pärast 3/11 katastroofi hulgaliselt paanikatellimusi, kui nii võib öelda,» ütles BAT esindaja Jaapanis.

«Tuleb tõdeda, et nõudlus meie toodangu järele on tõusnud, kuna paljud JT toodete tarbijad ostavad nüüd meie omi,» ütles Philip Morrise pressiesindaja.

JT, mille käes on 65 protsenti Jaapani turust, ei ole viimased 10 päeva ühtegi sigaretisaadetist teele saatnud, vaid üritab ümber orienteeruda kõige populaarsemate brändide tootmisele ja ladude täitmisele.

Kahjustatud tehased pannakse küll tuleval nädalal taas tööle, kuid aprillikuine toodang tuleb JT andmetel vaid 25 protsendi tavalistest kogustest.

BAT on paariks kuuks tootmist kahekordistanud, laoseisu on asunud parandama ka Philip Morris.

JT kannatab ka sigaretifiltrite puuduse käes, sest katastroofis sai kannatada ühe nende tütarfirma filtritehas.

JT õnnetus tõi ootamatu õnne BAT ja Philip Morrise õuele, mille turuosad Jaapanis on vastavalt 11 ja 20 protsenti.

Jaapan on maailma suuruselt viies sigaretiturg, kui kogustest rääkida. Kasumid tulevad sealt aga magusad, kuna suitsud on väga kallid – kuumemate brändide puhul 440 jeeni pakk.

Nagu ütleb BAT, on Jaapan «kõrgema sordi sigarettide jaoks väga oluline turg».

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles