Mait Palts: ettevõtjad kardavad riskida

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. Foto: Toomas Tatar

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts näeb eelmises kriisis saadud valusaid kogemusi ühe olulise investeerimisjulgust vähendava tegurina, mida võimendab riigi heitlik maksupoliitika.

Mait Palts:

Rasmus Kattai toob Postimehes avaldatud arvamusloos välja fakti, et investeeringuid on meil varasemast vähem ja see hoiabki peamiselt majanduskasvu tagasi. Kattai  toodud kolmele olulisele põhjusele, milleks on ebakindlus tuleviku suhtes, vähene välisnõudlus ja võimalus varem soetatud tootmisressursse tõhusalt kasutada, tooksin välja ka neljanda asjaolu. Nimelt on ettevõtjate riskijulgus kriisieelse ajaga võrreldes oluliselt mõõdukam. Ettevõtted investeerivad tavaliselt vastavalt omanike soovile ja veidike üle optimaalse vajaduse. Just kriisiga saadud valusad kogemused hoiavad tagasi investeeringutega riskimist. Samuti investeeriti mingil ajal üle ning nüüd oleks liig nõuda, et suurendage investeeringuid veelgi näiteks kaks korda.

Selle foonil paistab silma siseriiklik maksukeskkond ja riigi algatatud muudatused, mida me ei saa mitte kuidagi kirjeldada kui kindlustunnet tekitavat.

Välispoliitiline taust suurendab samuti ebakindlust, millega kaasnevad märkimisväärsed muudatused väliskaubanduses. Praegu kasvavad ennekõike arenevad turud ja traditsiooniliselt majandusveduritena tuntud riikidel läheb mõnevõrra tagasihoidlikumalt. Selline olukord teeb ettevaatlikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles