Üks USA osariik on pankroti äärel (4)

Taavi Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illinois. Max Whittaker/The New York Times
Illinois. Max Whittaker/The New York Times Foto: MAX WHITTAKER/NYT

Illinoisist on saamas esimene USA osariik, millele antakse «rämps» krediidireiting. Osariigi halb majanduslik seis on vältimatult kätte jõudnud.

Kümneid aastaid kulutati rohkem raha pensionitele ja teenustele, kui osariik oli võimeline maksma, ning seejärel mätsiti probleemid kavalate eelarve manipulatsioonidega kinni, vahendab CNN Money.

Peale aastakümneid kestnud väärt majandamist, maadleb Illinois nüüd üle 15 miljardi dollari maksmata arvete ja uskumatuna kõlava, veerandi triljoni dollari suuruse avalike teenistujate pensionivõlgadega.

Eelarvekriis on sundinud Illinoisi tõstma kinnisvaramakse nii kõrgele, et inimesed kolivad sealt massiliselt välja. Peagi võib osariik lõpetada ka loteriipiletite müümise, sest puudub raha võitude maksmiseks.

Olukord võib veelgi tõsisemaks minna, kui seaduseandjad ei suuda uut eelarvet vastu võtta. Juhul, kui eelarvet ei kinnitata, võib osariigi krediidireiting omistada hinnangu «rämps».

See omakorda tähendab, et laenu võtmise hind tõuseks kallimaks, mis teeks eelarveprobleemid veelgi hullemaks. Ameerika suuruselt viies osariik alustas uut majandusaastat kolmandat aastat järjest ilma kinnitatud eelarveta.

«Illinois sattus majanduslikult raskesse olukorda, ignoreerides pikaajalisi tagajärgi lühiajaliste otsuste vastuvõtmisega,» sõnas Laurence Msall, eelarve järelevalve organisatsioonist Civic Federation.

Eelarvekriis on halvanud sotsiaalteenused, mis püsivad elus osariigi rahadest. Kannatada on saanud vaimse tervishoiu teenused, koduste vanainimeste toitlustusteenused ja koduvägivalla tugikeskused.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles