Närvide mäng Washingtonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama teatab eelarvekõneluste tulemusi.
Barack Obama teatab eelarvekõneluste tulemusi. Foto: SAUL LOEB/AFP

Valge Maja ja kongress jõudsid napilt ette keskööd – sõna otseses mõttes viimastel minutitel – kokkuleppele, mis tagab esialgu valitsuse töö jätkumise.

«Eluliselt mitteolulised» osad USA valitsusest olid alates kesköötunnist määratud raha puudumise tõttu sulgemisele.

Vähem kui tund aega enne kella kukkumist teatasid esindajatekoja vabariiklasest spiiker John Boehner ja senati demokraadist liider Harry Reid, et suutsid septembris lõppeva majandusaasta eelarveraamistiku kokku klopsida – 38,5 miljardi dollari suuruste kärbetega.

Et anda seadusandjatele aega uut eelnõud lähemalt uurida, «käivitasid» Ühendriikide tipp-poliitikud ajutise kuuepäevase rahastamismeetme, mis «töötab» neljapäeva õhtuni.

Boehner, kes ajutise meetme idee viimases hädas välja käis, väljendas heameelt selle üle, et «kärbete osas jõuti kokkuleppele ja valitsuse töö jätkub».

President Barack Obama tervitas «läbimurret», lisades, et mõned kärped tulevad valusad, kuid et Valge Maja olevat oma prioriteetseid projekte kaitsta suutnud.

Tööseisak, mis seekord napilt tulemata jäi, tähendanuks vähemalt 800 000 riigiametniku sundpuhkusele saatmist.

Demokraadid väitsid konflikti kulmineerudes, et peamiseks takistuseks olevat kujunenud vabariiklaste nõudmine piirata abortide rahastamist riigieelarvest.

«Tea Party üritab suruda läbi oma ekstreemset sotsiaalset agendat – asju, mil pole valitsuse finantseerimisega mitte midagi pistmist. Nad on valmis naisi bussi alla viskama, isegi kui see toob kaasa valitsuse töö seiskumise,» ütles Reid.

Vabariiklased aga kinnitasid, et peamine takistus oli käesoleva eelarveaasta kärbete suurus.

Vabariiklased tahaksid, et käesoleva aasta kärped oleksid 61 miljardit dollarit, demokraadid rõhusid viimaste raundide käigus 38 miljardi dollari suuruste kärbete peale.

Obama tühistas kõik käesolevaks nädalavahetuseks plaanitud reisid ja viibib Washingtonis.

Lõppeva nädala jooksul tuli tal Boehner ja Reid neli korda Valgesse Majja kutsuda, et pingeid maandada.

Kui USA valitsuse tööseisak kujuneks lühiajaliseks, ei tohiks selle majanduslik mõju eriti suureks osutuda.

Pikem tööseisak võiks aga teha haiget riiklike tellimustööde teostajaile, piirata väikeettevõtete ja eluasemeostjate juurdepääsu riiklikele laenudele ning õõnestada tarbijausaldust väga hapral ja ebasobival ajahetkel.

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles