OPECi ootamatu otsus kergitas nafta hinda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) liikmete otsus koguneda toornafta hinnalanguse ja finantskriisi tõttu erakorralisele kohtumisele juba järgmisel nädalal kergitas maailmaturul nafta hinda.

Toornafta hind New York Mercantile Exchange elektroonilisel turul kallines 1,14 dollari võrra 70,99 dollarini barreli kohta, vahendas AFP.

«Järgmisel nädalal toimuva OPECi kohtumisega kaasnev naftatarnete vähendamise oht tõstis nafta hinda,» kinnitas BetOnMarkets.comi analüütik David Evans, kelle hinnangul saavutas toornafta hind oma madalaima taseme ja võib nüüd ainult kerkida.

Nafta hinda kergitas OPECi liikmesriikide otsus kohtuda 18. novembri asemel juba 24. oktoobril, mis tõstatas spekulatsioone tootluse vähenemise suhtes.
OPEC on üha enam mures finantskriisi mõju pärast liikmesriikide naftaturgudele ja tarbimise olulise kukkumise tõttu on organisatsioon kärpinud täiendavalt ka turu kasvuprognoose.

Analüütikute hinnangul võidakse Viinis toimuvatel kriisinõupidamistel kaaluda just tootmise vähendamist hinna tõstmise eesmärgil.

1960. aastal loodud OPECi peamine eesmärk on hinnapoliitika läbi kaitsa liikmesriikide huve. Ühendusse kuulvuad Alžeeria, Angoola, Liibüa, Nigeeria, Iraan, Kuveit, Katar, Saudi-Araabia, Araabia Ühendemiraadid, Venezuela ja Indoneesia.

OPEC kontrollib hinnanguliselt kahte kolmandikku kogu maailma naftavarudest ja toodab üle 40 protsendi maailma naftast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles