Kiirelt laienev Lux Express langes mullu kahjumisse

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lux Express.
Lux Express. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pidevalt uusi liine avav bussifirma Lux Express ei suutnud möödunud aastal seatud eesmärke saavutada ja langes enam kui 400 000 euroga kahjumisse. 

Kahjumi tõi eelkõige valuutakursside muutumine, mille tõttu kaotas firma mullu 600 000 eurot. Ettevõte kogukäive veidi siiski kasvas, küündides 24,3 miljoni euroni, selgub Lux Expressi majandusaasta aruandest. 

Ettevõtte juhatus märgib, et kuigi mitmetel suundadel tõi möödunud kaasa positiivseid arenguid ja võite, siis tervikuna ei suutnud Lux Express siiski seatud eesmärke saavutada.

Kontsern kirjeldab aruandes võitlust ka Eesti turult lahkunud Superbusiga, mis kuulus rahvusvahelisse kontserni ja omas seetõttu nii oskusteavet kui vahendeid, et bussituru jõujooni muuta.

«Seetõttu oli Lux Express strateegiliseks eesmärgiks säilitada initsiatiiv ja juhtpositsioon turul. Ettevõte tegi investeeringuid mahtude kasvatamiseks Tartu ja Pärnu suunal, samuti vahetati välja bussipark Tallinn-Tartu liinil, tuues sinna uue kontseptsiooniga bussid,» kirjeldab juhatus.

Lux Expressi suurimaks murekohaks oli jätkuvalt Poola turg. Aasta kestel toimunud ümberorienteerumine Poola siseturult rahvusvahelistele liinidele tõi küll kaasa opereerimistulemuste paranemise ja teatava stabiilsuse, kuid Krakow keskusena jäi liiga kaugele ettevõtte teistest põhiturgudest ja liinivõrgus sünergia saavutamine oli keeruline.

Aasta lõpus toimunud liinivõrgu strateegilise hindamise käigus võeti vastu otsus 2017. aastal sulgeda Krakowi «hub» ja suunata vabanev ressurss ümber Baltikumi liinivõrgu tugevamiseks.

Positiivselt poolelt tõi juhatus välja majanduse teatava stabiliseerumise Vene turul, mis teisel poolaastal kasvama hakkas. «Eraldi võiks siin välja tuua Helsingi-Peterburi liini, mis teisel poolaastal tegi väga tugeva tulemuse,» märgib juhatus.

Lux Expressi investeeringud jäid mullu viimaste aastate keskmise tasemele. Nii sõlmiti ostulepingud 9 uue bussi tarnimiseks käesoleva aasta esimesel poolel.

Sel aastal plaanib ettevõte laienamiste ja investeeringute toel majandustulemuste olulist paranemist võrreldes 2016. aastaga.

Lux Express kuulub Mootor Grupi kontserni, mille suuromanik on Hugo Osula. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles