Inglismaa uusim sõjalaev töötab Windows XP peal (6)

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennukikandja HMS Queen Elizabeth
Lennukikandja HMS Queen Elizabeth Foto: Andrew Milligan, Scanpix

Suurbritannia hiljuti ristitud suurim ja võimsaim sõjalaev HMS Queen Elizabeth on küll üpris aukartust äratav meresõiduk, kuid töötab millegipärast nüüdseks juba ürgse Windows XP operatsioonisüsteemi peal.

280 meetri pikkune ja 65 000 tonni kaaluv lennukikandja suudab kanda kuni 40 lennukit, milleks hakkavad olema uued ja kõrgtehnoloogilised F-35 hävitajad.

Laeva pardal tuuri saanud Briti väljaande The Guardian ajakirjanikud märkasid aga laeva monitoridel jooksmas Windows XP operatsioonisüsteemi, mis tekitas neis mõningast hämmingut, sest nii vana tarkvara on suurepärane sihtmärk küberrünnakutele. Alles hiljuti laastas lunavara WannaCry XPga jooksvaid arvuteid üle kogu maailma. 

Nüüdseks juba väärikas vanuses XP tuli välja 2001. aastal. Microsoft lõpetas nimetatud operatsioonisüsteemi müümise 2008 ja on nüüdseks lõpetanud ka XP uuendamise. Microsoft on palunud tungivalt oma kasutajatel Windows 7, 8 ja 10 peale üle minna, sest XP on lihtsalt nii suur turvaauk. 

Praegu pole täpselt teada, kuidas XP lennukikandjale sai. Laeva ehitamine algas 2008. aastal kui Microsoft lõpetas XP müügi. Tarkvara võis saabuda vanematelt laevadelt toodud arvutitega, mida üritati nii-öelda taaskasutada. Veel selsamal aastal lahvatas skandaal ka Triedent-tüüpi termotuumarakettidega varustatud Briti allveelaevade ümber, mis töötasid samuti XP peal. 

Laeva komandör Mark Deller kinnitas, et lennukikandija ei ole küberrünnakutest ohustatud, sest seda ümbritsevad saatelaevad, mis hoiavad kõik teised laevad eemale. Samuti vahetatakse komandöri sõnul vana operatsioonisüsteem lõpuks välja. Delleri sõnul saab laeva pardal olema küberspetsialistide meeskond, kes pakkuvad häkkerite eest kaitset.

Allikas: Popular Mechanics

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles