President kuulutas maksupaketi välja ilma suhkrumaksuta (7)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid allkirja andmas
President Kersti Kaljulaid allkirja andmas Foto: Toni Läänsalu

Eesti president Kersti Kaljulaid kuulutas täna välja uue maksuseaduse, andmata siiski veel heakskiitu paljuvaieldud suhkrumaksule. Küll aga võib ta seda veel teha järgmisel nädalal.

Eesti Vabariigi põhiseadusele tuginedes kuulutas president Kersti Kaljulaid täna välja kolm seadust, mis puudutavad uuest aastast kehtima hakkavat ja ühiskonnas palju diskussiooni tekitanud maksupaketti. Küll aga ei olnud nende seas veel maksukobarasse kuulunud suhkrumaksu kehtestavat seadust.

Seadused, mille muutmisele president täna heakskiidu andis, olid 19. juunil riigikogus vastu võetud tulumaksuseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise seadus, ettevõtlustulu lihtsustatud maksustamise seadus ja riigieelarve seaduse muutmise seadus.

Siiski ei ole välistatud, et president kuulutab peagi välja ka suhkrumaksu kehtestava seaduse, kuna põhiseaduse paragrahvi 107 järgi on tal seadusega tutvumiseks aega kaks nädalat.

Pärast seda on presidendil õigus jätta ka riigikogu poolt vastuvõetud seadus välja kuulutamata ja saata see koos motiveeritud otsusega riigikogule uueks arutamiseks ja otsustamiseks.

Kui riigikogu võtab presidendi tagasi saadetud seaduse muutmata kujul uuesti vastu, kuulutab president seaduse välja või pöördub riigikohtu poole ettepanekuga tunnistada seadus põhiseadusega vastuolus olevaks.

Kui riigikohus tunnistab seaduse põhiseadusega kooskõlas olevaks, kuulutab president seaduse siiski välja.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles