Õlleturu kriisi kuulutava Saku kasum kasvas ligi viis korda (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saku Õlletehas.
Saku Õlletehas. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Kuigi Saku Õlletehase juhid on korduvalt kurtnud, et õlleturg on tõsises kriisis ja müük kolib Lätti, siis firma värske majandusaruanne räägib teist keelt: Saku kasum kasvas mullu ligi viis korda. 

Saku Õlletehase müügitulu suurenes mullu ligi 3 protsenti 61 miljoni euroni. Õlle müük kasvas aastaga 5 protsenti, moodustades 41 miljonit eurot. Siidri müük veidi langes, kuid see-eest müüdi alkoholivaba jooke ja mineraalvett ligi kolmandiku võrra enam.

Saku müüs lõviosa oma toodangust just koduturule. Müük Läti Vabariiki kasvas aastaga ligi veerandi võrra ja ulatus 6,6 miljoni euroni.

Kokku kasvas eksport aastaga ligi 15 protsenti. «Kuna Eestis tegutseme langeva turu olukorras, siis oleme juba aastaid tegelenud ekspordivõimaluste täiendamisega. See on pikaajaline raske töö, mis tähendab pidevat uute kontaktide otsimist ning enda toodete headuse tõestamist,» rääkis Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms.

Möödunud aastal lisandus Saku eksporditurgude sekka mitu uut riiki, näiteks kinnitati kanda Aafrika turul. Saku ekspordib tooteid 20 riiki, suurimad eksporditurud on ettevõtte jaoks Läti, Soome, Norra ja Rootsi.

Lisaks suutis Saku möödunud aastal oma tegevust optimeerida ja kulusid kokku hoida. «Möödunud aastal tegelesime oma struktuuri ja töömudeli efektiivsuse tõstmisega ning optimeerisime tootmist ja transporti. See kõik aitas kulusid kokku hoida,» selgitas Härms. Nii näiteks olid nii transpordikulud, tööjõukulud kui ka turunduskulud mullu oluliselt väiksemad kui aasta tagasi.

Alates 2016. aasta lõpust jätkasid Saku Õlletehas, Läti Aldarise ning Leedu Švyturys-Utenose õlletehas tööd ühise juhtkonna all, eesmärgiga tugevdada positsioone kolme riigi turgudel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles