Itaalia valitsus kulutab kahe panga päästmiseks 17 miljardit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veneto Banca Veneetsias.
Veneto Banca Veneetsias. Foto: ALESSANDRO BIANCHI/REUTERS

Itaalia valitsus lubab ühe jaepanga ja maksumaksja rahaga päästa kaks pankrotiohus Veneetsia panka ning eraldab selleks 17 miljardit eurot, teatas valitsus pühapäeval. 

«Mobiliseeritud ressursside kogusumma võib ulatuda maksimaalset 17 miljardi euroni, aga vahetu kulu riigile küündib pisut üle viie miljardi,» ütles rahandusminiser Pier Carlo Padoan.

Rahandusministri sõnul on Itaalia riigi abi kahele pangale «täielikus kooskõlas Euroopa Liidu reeglitega».

Euroopa keskpank (ECB) teatas sel nädalal, et Veneto Banca ja Banca Popolare di Vicenza on läbi kukkumas või sellele liginemas. Seejärel on kahe panga suhtes alustatud maksejõuetuse protseduure.

Peaminister Paolo Gentiloni sõnul on pangad raskustes, sest neil pole tagasi makstud suures mahus laene. Valitsusjuhi sõnul võtab Itaalia pank Intesa Sanpaolo üle kahe panga «head» varad.

Padoan kinnitas, et raskustes pangad toimivad esmaspäeval tavapäraselt.

Itaalia valitsus arutas nädalavahetusel, kuidas päästa Banca Popolare di Vicenza ja Veneto Banca, öeldi rahandusministeeriumi avalduses.

Võime aitas küsimusega riigi suurim jaepank Intesa Sanpaolo.

Intesa ja Euroopa Liidu hinnangul tuleb pankadest eraldada aktivad, mille eest võlausaldajad suure tõenäosusega oma raha iialgi tagasi ei saa.

Itaalia maksumaksjale läheb pankade päästmine maksma umbes 8-12 miljardit eurot. Riik peab tasuma ka 3500-4000 töötaja vallandamise kulu, kirjutasid päevalehed Corriere della Sera ja La Repubblica.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles