Tööpuudus väheneb, kuid probleemid tööturul püsivad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti töötukassa
Eesti töötukassa Foto: Elmo Riig / Sakala

Swedbank langetas täna avaldatud majandusülevaates selleks aastaks ette nähtud töötuse prognoosi jaanuaris välja käidud 14,3 protsendilt 13,5 protsendini. Suurimaks probleemiks tööturul on endiselt struktuurne tööpuudus.

Hõive kasvas Swedbanki kinnitusel esmakordselt peale majanduskriisi eelmise aasta viimases kvartalis, aastases võrdluses oli kasv 2,1 protsenti. Peaasjalikult tulenes hõive kasv töötleva tööstuse eksportivate ettevõtete täiendavast tööjõuvajadusest.

Tööjõuvajaduse kasv viitab majanduse taastumisele – mitmed ettevõtted on juba palganud uusi töötajaid, et tulla toime kasvanud nõudlusega. Peamiseks probleemiks aga on jätkuvalt kõrge tööpuudus. Kuigi hõive ja vabade töökohtade arv kasvab, ei vasta kvalifikatsioonide nõudlus pakutavale.

«Ehk teisisõnu struktuurne tööpuudus on jätkuvalt kasvavaks probleemiks ja eelkõige seetõttu, et töötute ümberõpe võtab aega. Oskuste ja teadmiste vajadus aga muutub ajas, mis muudab ka ettevaatava koolitusvajaduse koostamise üsna keerukaks,» kommenteeris Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut.

Struktuurne tööpuudus koos rahvastiku vananemisega võib Paabuti kinnitusel põhjustada järgmise palgaralli, mis saab alguse ametialadelt, kus tööjõupuudus on juba praegu probleemiks, näiteks IT sektorist ja elektroonikatööstusest, kandudes edasi ka teistele ametialadele.

Swedbanki hinnangul väheneb tööpuudus sel aastal 13,5 ja järgmisel aastal 12,7 protsendini. Vaatamata sellele, et struktuurne tööpuudus on kasvavaks probleemiks, kahaneb tööpuudus kahel põhjusel. Esiteks, eelmise aasta lõpus aset leidnud hõive kasv eelduste kohaselt jätkub.

Omalt poolt mõjutavad hõive kasvu sesoonsed tegurid, kuid kasv saab tuge ka püsivate ametikohtade loomisest. Seda prognoosi toetab töötleva tööstuse jätkuv nõudluse kasv ning sisemaise nõudluse järk-järguline taastumine.

Teiseks põhjuseks, miks me eeldame tööpuuduse suhteliselt aeglast vähenemist, on see, et osa pikaajaliselt töötuid lahkuvad tööturult, muutudes tööturu mõttes mitteaktiivseteks või asudes tööle varimajandusse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles