Moskva kinnisvaraturgu tabas jääaeg (4)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turg Moskvas.
Turg Moskvas. Foto: Liis Treimann
  • Moskva eluasemete hinnad järgivad Venemaa majandusele olulise nafta hinna taset.

Venemaa jõukuse esindajaks peetavat Moskva kinnisvaraturgu tabas järsk jahenemine ning asjatundjate hinnangul pole paremaid aegu põhjust oodata lähimal paarikümnel aastal, kirjutas RIA Novosti.

«Rääkides pealinna kinnisvaraturu arenguperspektiividest, võib öelda, et tulevikus, vähemalt lähimal 10-20 aastal, eluasemete hinnad Moskvas, nagu ka nafta hinnad, ei hakkka uute jõuvahekordade tõttu kasvama,» teatas kinnisvarafirma Inkom-Nedvižimosti järelturu direktor Sergei Šloma.

Kui eelmisel aastal paiskasid arendajad turule soodsa hinnaga uusi kortereid lausa rekordilisel arvul ja jätkasid sama tempoga ka tänavu, mis tõi kaasa järelturul müüdavate korterite odavnemise.

Praeguseks on aga uute korterite müük langenud nii palju, et suur hulk arendusi külmutatakse, nende valmimise tähtaega lükatakse oluliselt edasi või loobutakse üldse arendusprojektidest. Kui varem tegid arendajad oma plaane viieaastase perioodi peale, siis nüüdseks on planeerimise tempo pikenenud seitsme kuni kümne aastani.

Hindade languse põhi saavutatakse hinnanguliselt 2019. aastal, kui uusi elamispindu valmib praegusest oluliselt vähem. Kui aga järelturul asutakse korterite hindu seepeale tõstma, reageerivad arendajad taas omakorda uute senisest odavamate korterite ehitamisega.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles