Kolme kuuga täitus 22,4 protsenti riigieelarvest

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / Katri Karing

Märtsis laekus maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel riigieelarvesse maksutulu 254,7 miljonit eurot, seega on kolme kuuga kogutud 22,4 protsenti 2011. aasta eelarves planeeritust, teatas rahandusministeerium.


Möödunud aasta märtsis laekus eelarvesse 257,3 miljonit eurot. Aasta esimese kolme kuuga on makse tasutud üks protsent rohkem kui 2010. aasta esimeses kvartalis ning seitse protsenti rohkem kui 2009. aastal. 

Sotsiaalmaksu tasuti märtsis 143,2 miljonit eurot ning kolme kuuga on täidetud 25,1 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta märtsiga kasvas sotsiaalmaksu laekumine 4,5 miljoni euro võrra ehk 3,3 protsenti.

Füüsilise isiku tulumaksu laekumise saldo oli märtsis maksu- ja tolliameti tehtavate tulumaksutagastuste tõttu 13,8 miljoni euroga negatiivne. Märtsis tagastati 35,1 miljonit eurot, kokku on sel aastal tagastatud 75,1 miljonit eurot.

Kohalikele omavalitsustele laekus märtsis füüsilise isiku tulumaksu 50,7 miljonit eurot, mida on kuus protsenti enam kui eelmise aasta samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu kogunes märtsis 8,7 miljonit eurot, mis on 18,6 protsenti rohkem kui eelmisel aastal. Kolme kuuga on täidetud 14,2 protsenti eelarves planeeritust. Jaotatud kasumilt laekus märtsis tulumaksu 5,6 miljonit eurot ning erisoodustustelt 1,6 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus märtsis 88,7 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 23,5 protsenti. Võrreldes eelmise aasta märtsiga kogunes käibemaksu 0,4 protsenti rohkem.

Aktsiise tasuti kolme kuuga kokku 163,7 miljonit eurot, mis on 23,2 protsenti eelarves planeeritust. Võrreldes eelmise aastaga vähenes aktsiiside laekumine 15,4 protsenti seoses 2010. aasta aktsiisitõusudele eelnenud varude soetamisega.

Alkoholi-, tubaka- ja kütuseaktsiisi kogunes vastavalt  4, 43 ja 10  protsenti vähem kui mullu samal ajal ning seetõttu koguneb tänavu aktsiisi järgnevate kuude jooksul ühtlasemalt.

Alkoholiaktsiisi tasuti märtsis 11,7 miljonit eurot ning kolme kuuga on eelarvest täidetud 22,5 protsenti.

Tubakaaktsiisi on esimese kvartaliga laekunud 28,8 miljonit eurot ehk 20,9 protsenti eelarvesse planeeritust.

Selle aasta alguses toimunud aktsiisimäärade tõusuga seonduvalt võis näha tubakatoodete  varumist, kuid võrreldes eelmiste kordadega toimus see oluliselt väiksemas mahus.

Kütuseaktsiisi tasuti märtsis 26,8 miljonit eurot ning eelarvest on täidetud 23,8 protsenti. Võrreldes eelmiste aastatega on deklareeritud diislikütuse kogused taastunud kiiremini kui bensiin.

See viitab ettevõtlussektori tarbimise paranemisele võrreldes eraisikutega, kuna diisli tarbimine on rohkem mõjutatud ettevõtlussektorist. Muuhulgas on laekumist suurendanud lumerohke talv.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles