Inimeste arvates tõstis eurole üleminek jaehindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimeste arvates tõstis eurole üleminek jaehindu
Inimeste arvates tõstis eurole üleminek jaehindu Foto: SCANPIX

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt arvas 79 protsenti vastanutest, et eurole üleminek tõstis kaupade hindu Eestis. Ekspertide kinnitusel puudub aga analüüs kõikide hinnatõusu põhjuste kohta.

Eurole ülemineku käigus on enamiku eurotsooniga liitunud riikide elanike jaoks üks murekohti olnud võimalik hinnatõus. Erandiks ei olnud siin ka Eesti.

2010 aasta juunis läbiviidud küsitluse käigus uuris Eesti Konjunktuuriinstituut elanike ootusi ning toona olid lõviosa vastanutest veendunud, et hinnad koos euro tulekuga tõusevad. Hinnang oli sarnane erinevates sissetulekugruppides, erineva hariduse ja vanusega inimestel.

Pärast euroga liitumist elanike arvamus püsis ning 79 protsenti vastanuist olid ka märtsis kindad, et euro tõi endaga kaasa suuremat või väiksemat sorti hinnatõusu. Vaid 14 protsenti vastanuist arvas, et euro hindu ei tõstnud ning 2 protsenti olid kindlad, et tänu euro tulekule hinnad langesid.

Eesti liitus euroga aga erandlikus olukorras. Kui enamik riike on liitunud euroga maailmamajanduse suhteliselt stabiilsel arenguperioodil ja mõõduka inflatsiooni tingimustes, siis Eesti üleminek sattus perioodi, kus maailmamajandus oli taastumas aastakümnete raskeimast majanduskriisist, inflatsioon on kiirenenud ja toorainehinnad teevad ajaloolisi rekordeid.

Eurole ülemineku hetk Eesti kuulist inflatsiooni oluliselt ei mõjutanud. Tarbijahinnad tõusid kuises võrdluses 2010. aasta oktoobris 0,6 protsenti, novembris 0,3 protsenti, detsembris 0,5 protsenti, 2011. aasta jaanuaris 0,0 protsenti ja veebruaris 0,6 protsenti. Samas on viimase aasta lõikes inflatsioon Eestis olnud kiire ja euro tulek on üks raskesti mõõdetav faktor.

Paraku puudub aga Eestis teaduslik analüüs, kus oleks käsitletud erinevate faktorite mõju hinnatõusule. Seega on väga raske eristada euro tuleku, maailmaturu ja Eesti majanduse arengutsükli mõju.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles