Miks hinnad tõusevad?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Eesti Konjunktuuriinstituut on välja tootnud rea põhjuseid, miks hinnad Eestis üha ülespoole rühivad. Selles mängivad oma rolli nii maailmaturu hinnatõus kui väike konkurents Eestis.

Globaalsed hinnatõusu põhjused

• Tooraine on kallinenud ja hinnad maailmaturul on ebastabiilsed
Selle taga on omakorda:
poliitiline ebastabiilsus toorainet eksportivates riikides (Lähis-Ida);
halvad ilmastikuolud on saaki vähendanud (Austraalia, Venemaa);
biokütuse tootmine viib toiduhinnad üles;
tänu majanduskasvule kasvab nõudlus arengumaades;
spekulatsioonid tooraineturul.

• Riikide keskpankade madalad intressid ja valitsuste toetusprogrammid

• Maailma elanike arvu ja nõudluse kasv

• Hirm prognoosimatu ja ebastabiilse homse ees

Eestiga seotud tegurid

• Madalam hinnatase võrreldes jõukamate riikidega

• Eesti väike turg muudab sisseostuhinnad kallimaks

• Eestis on väiksem konkurents

• Ettevõtete suur investeerimisvajadus ja kõrgem laenuintress

• Tootmise väike efektiivsus ja suur energiakulu

• Lühiajalised äriplaanid – kasumit püütakse lühikese ajaga

• Ettevõtete väike kapitaliseeritus ja kasumlikkus, mis sunnib toormehinna korral kohe jaehindu kergitama

• Jõukad ja kiiresti taastuvad naaberturud


Allikas: Eesti Konjunktuuriinstituut
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles