Liviko kasvatas tänu piirikaubandusele tublisti kasumit (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko tootmisliin.
Liviko tootmisliin. Foto: Toomas Huik

Kange alkoholi müüja Liviko ASi puhaskasum hüppas mullu 42 protsenti 4 miljoni euroni, mille taga oli osaliselt omatoodete ekspordi suurenemine Läti piiriäärsetesse kauplustesse. 

Viinatootja netokäive oli möödunud aastal 129,7 miljonit eurot ning ettevõte tasus 70,6 miljonit eurot alkoholi aktsiisimaksu. Müügitulu kasvas aastaga 8 protsenti, teatas ettevõte. 

«Läinud aasta oli alkoholiettevõtte seisukohast väga raske, sest normaalset majandustegevust häirisid katkematud alkoholi aktsiisitõusud ning nendega kaasnevad mõjud äritegevusele. Eelmisse aastasse jäid kahe alkoholiaktsiisi tõusu eelsed perioodid, mil alkoholi varuti massiliselt ette,» ütles Liviko juht Janek Kalvi. 

Kodumaine omatoodangu müügikäive tõusis mullu 17 protsenti. Selle taga olid alkoholi etteostud enne aktsiisitõusu nii aasta alguses kui ka lõpus ning omatoodangu ekspordi kaheksaprotsendine kasv.

Omatoodangu ekspordile aitas oluliselt kaasa Läti piirikaubandus, kuid ka Venemaa ja Ukraina müükide osaline taastumine majanduskriisi järgselt. Tähtsaks tuleb lugeda ka müügiedu duty-free ning reisikaubanduse sektoris. Omatoodangust kasvas Crafter's London Dry Gini edu toel enim džinnide müük. 

AS Liviko töötab ligi 30 eksporditurul, millest suuremad on Venemaa, Soome, Läti, Leedu, Saksamaa, Ukraina ja Ameerika Ühendriigid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles