OECD: kodanikupalk suurendab vaesust ja ebavõrdsust (1)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome valitsus kaalub vähese sissetulekuga tööealiste toetuste asendamist kodanikupalgaga. Pildil valitsusevastane meeleavaldus Helsingis mullu septembris.
Soome valitsus kaalub vähese sissetulekuga tööealiste toetuste asendamist kodanikupalgaga. Pildil valitsusevastane meeleavaldus Helsingis mullu septembris. Foto: Tairo Lutter

Organisatsiooni aruandest selgub, et riikidest, kus on tugev sotsiaalsüsteem, võib kodanikupalk suurendada nende inimeste hulka, kes elavad vaesuspiirist allpool. 

OECD vaatas, kuidas kodanikupalk mõjutaks vaesuses elavaid inimesi Soomes, Itaalias, Prantsusmaal ja Suurbritannias. Analüüsi kohaselt suureneks vaesus kõikides vaadeldavates riikides peale Itaalia, vahendab Yle.

Soomes suurendaks ühtne kodanikupalk aga vaesuses elavate inimeste hulka ning suurendaks ebavõrdsust, kui see asendaks kõiki teisi praegu kehtivaid sotsiaaltoetusi.

Kõige valusamalt mõjuks kodanikupalk üksikvanemate rahakotile. Soome on OECD riikide seas erand, kuna sotsiaaltoetused on väga suured teiste riikidega võrreldes.

Kodanikupalga nõrkusi saab aga ületada kui muuta maksusüsteemi, seisab OECD raportis. 

USAs Räniorus kogub mõte üha enam populaarsust, kuna tehnoloogiaettevõtete juhid usuvad, et nii on inimestel võimalik muretumalt innovaatiliste ideede kallal nokitseda. Seda meelt on näiteks Tesla juht Elon Musk, Microsofti rajaja Bill Gates ning e-Bay loojoa Pierre Omidyar.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles