Kohtutäitur sulges tippkokk Zaštšerinski uue restorani (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne
Pilt on illustratiivne Foto: SCANPIX

Äsja Kadriorus uue restorani Mantel & Korsten avanud tippkokk Roman Zaštšerinski meeskond teatas täna oma Facebooki lehel, et eile tõid kohtutäiturid restoranile määruse, millega peab restoran tegevuse kohe peatama.

«Oleme ise šokeeritud ja kurvad - peame ka teid kurvastama ning teavitama, et samaaegselt, kui meie oleme olnud avamistuhinas ning meil olid 2 suurepärast uue restorani avamisõhtut, siis külastasid meid eile õhtul ka kohtutäiturid, kes olid saanud naabermaja proua ja tema advokaadilt 1 nädalaga uue hagi, hagi rahuldamise ning megakiire määruse restorani tegevus kohe peatada,» seisab restorani Mantel & Korsten Facebooki lehel.

«Nii uskumatu, kui see ka pole, aga nii see meie jaoks eile paberil mustvalgel ette toodi.»

Olukorra on põhjustanud Poska tänaval asuva söögikoha naabermaja elanikud eesotsas Baltikums Banks AS Eesti esindaja Tatjana Sarapiga, kes on restorani vastu võidelnud kuid. Loe pikemalt Äripäevast.

Elanik: pöördumised restorani poole jäid vastuseta

Tatjana Sarap kommenteeris Postimehele, et ei temal ega teistel kohtuvaidluses osalevatel elanikel pole midagi isiklikult Roman Zaštšerinski restorani vastu, kuid fakt on see, et restoran on ehitatud majaelanike koduhoovi ja on paari sammu kaugusel elanike akendest.

«Restorani avamine ilmselgelt häiriks nende kodurahu,» sõnas Sarap ja märkis, et see, et restorani ei või ehitada tema ja teiste korteriomanike nõusolekuta, ei saanud tulla restoranile üllatusena.

Kohus keelas restorani ehitamise kinnisvara omanikul OÜ-l SLD Invest juba aasta tagasi. Seda kinnitas ringkonnakohus. «Kohtuotsust aga eirati ja omavoliliselt ehitati restoran siiski valmis. Lisan ka seda, et enne neljapäevase kohtumääruse tegemist hoone restoranina tegutsemise keelamise kohta anti ka OÜ-le Mantel & Korsten võimalus seisukoht esitada. Teadaolevalt nad seda võimalust ei kasutatud,» lausus Sarap ja lisas, et samamoodi on vastuseta jäänud tema varasemad korduvad pöördumised otse restorani omaniku poole.

SLD Invest juhatuse liige Uku Tuul: Tatjana Sarap ei räägi kogu tõde

Poska 19A on kinnistusraamatusse kantud kui mitteeluruumid. Kinnistu suhtes kehtib detailplaneering, mille kohaselt on hoone kasutusotstarve toitlustushoone.

Mullu 21. juunil väljastati hoone C restoraniks renoveerimiseks ehitusluba, mille kohaselt on ehitise kasutusotstarve restoran. Tatjana Sarap  vaidlustas ehitusloa väljastamise vaidemenetluses, kus vaie jäeti Tallinna Linnavalitsuse korraldusega rahuldamata, ning seejärel kohtuasjas, milles kohus jättis kaebuse määrusega käiguta.

Antud vaidluses olid hagejad (Tatjana Sarap) eelnevalt palunud ka esialgse õiguskaitse korras peatada ehitusloa kehtivus ning keelata hoones C ehitusööde teostamine ja selle toitlustushoonena kasutamine. Halduskohus jättis aga taotluse rahuldamata. Halduskohtu määrusi hagejad ei vaidlustanud. 

Kasutusteatise alusel kanti käesoleva aasta 22. veebruaril ehitisregistrisse hoone C osas vastavad muudatused, mis tähendab, et avalik-õiguslikult on olemas kõik load hoone C kasutamiseks restoranina. Kasutusteatist keegi vaidlustanud ei ole. 

Kõik seadusest tulenevad tingimused restorani pidamiseks on täidetud

Paralleelselt käib kostja (Tatjana Sarap ja & Co) ja hagejate vahel vaidlus tsiviilasjas, kus hagejad on esitanud kaasomandi rikkumise lõpetamise ja edasisest rikkumisest hoidumise nõudes, toetudes väitele, et Poska 19a ehk hoone C on kasutusotstarbel üksikelamu.

Antud vaidlus on praegu menetluses Riigikohtus. Seejuures on hagejad (Tatjana Sarap & Co) Riigikohtule 1. juunil 2017 esitanud käesolevas vaidluses esitatud hagi tagamise taotluse «keelata SLD Invest OÜ-l ehitise aadressil J. Poska tn 19a, 10126 Tallinn kasutamine toitlustushoonena, sealhulgas restoranina».

Riigikohus otsustas oma 5. juuni 2017 määrusega selle taotluse rahuldamata jätta

Vaatamata sellel, et Riigikohus on antud tsiviilvaidlust käsitlemas ja jätnud mustvalgel kehtestamata keelu meie ruumide kasutamise toitlustushoonena, on Tatjana Sarap esitanud sisuliselt identse taotluse ülalmainituga uuesti Harju Maakohtusse, alustamaks samas asjas uut kohtuvaidlust otsast peale. 

Vaatamata Riigikohtu poolt samasisulise taotluse rahuldamata jätmisele otsustas Harju maakohtu kohtunik Iris Kangur-Gontšarov keelata meil oma kinnisvara kasutamine kehtivate seaduslike dokumentide põhjal. Huvitav küsimus on, miks maakohtu kohtunik teeb samasisulise ja samade isikute poolt esitatud taotluses Riigikohtuga vastupidise otsuse.

Samuti ei pea paika ka väide, et «teadaolevalt nad võimalust oma seisukoht esitada ei kasutatud». Seda tehti ja antud kohtumääruse peale esitatakse ka määruskaebus ringkonnakohtusse.

Tatjana Sarap püüab jätta muljet, et maja õuele on ehitatud restoran. Tegelikkus on aga vastupidi, Poska 19a on seal juba 18. sajandist. Täiesti uus ja Kadriorgu küsitava välimusega hoone, kus elab Tatjana Sarap, ilmus sinna 2011. aastal.

Samuti püüab Tatjana Sarap jätta muljet, et naabrid on restorani vastu. Tegelik olukord on selline, et Korteriühistu Poska 19 otsuse kohaselt olid korteriühistu liikmed nõus restorani rajamisega. Hääled jagunesid küll 6 poolt ja 5 vastu, nendest nelja esindas Tatjana Sarap.

Need ülejäänud siis on (neid esindab ka kohtuvaidlustes sisuliselt Tatjana Sarap): perekond Kobyshcha, alaline elukoht Moskva; Liudmila Maramzina, alaline elukoht Moskva ja OÜ Radio Elektroniks juhatuse liige Timur Djakov, alaline elukoht Moskva. Oleks päris huvitav teada, kuidas Kadriorus asuv restoran häirib elu Tverskajal.

Ülaltoodud õiguslikke fakte oleme valmis ka kohtudokumentidega tõendama.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles