Sel aastal on toidukaubad kallinenud 4,2 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidukorv
Toidukorv Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Selle aasta esimeses kvartalis toidukaupade kiire hinnatõus jätkus. Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringust selgub, et detsembriga võrreldes kallines toidukorv märtsis 4,2 protsenti, aastaga on toidukorvi hind tõusnud 17,5 protsenti.

Märtsis maksis Eesti Konjunktuuriinstituudi toidukorv, mis kajastab neljaliikmelise pere nädalakulutusi toidule, 64,92 eurot.

Teraviljasaaduste maksumus kasvas võrreldes detsembriga 5,2 protsenti. Leiva-saiatoodete kallinemine suurendas neljaliikmelise pere toidukulusid 0,42 eurot ning jahu ja tangainete kallinemine 0,06 eurot nädalas.

Puu- ja köögivilja ning kartuli hinnatõus lisas ostukorvi maksumusele 1,5 eurot. Enim kallines juurvili, mis suurendas neljaliikmelise pere nädala ostukulusid 0,63 eurot.

Lihasaaduste hinnatõusu tõttu suurenesid esimeses kvartalis nädala ostukulud 19 eurosenti. Võrreldes detsembriga kallines värske liha 1,4 protsenti, hakkliha 0,6 protsenti ning suitsulihatooted 6,6 protsenti.

Kondiitritoodete 2,4- ja kohvi 16,8-protsendiline kallinemine suurendas nädala ostukulutusi 0,3 euro võrra.

Kala kallinemine suurendas ostukorvi maksumust 15 eurosendi võrra.

Kanamunad odavnesid detsembriga võrreldes 7,2 protsenti ning piimasaaduste maksumus toidukorvis langes võrreldes detsembriga 0,2 protsenti.

Aastases võrdluses on toidukorv kallinenud 17,5 protsenti. Toidukorvi aastasest 9,67-eurosest kallinemisest moodustasid puu- ja köögivili ning kartul 2,75 eurot, kondiitritooted ja kohv-tee ning suhkur 1,49 eurot, teraviljasaadused 1,35 eurot, lihasaadused 1,19 eurot ning kala 0,49 eurot.

2011. aasta teises kvartalis kallineb Eesti Konjunktuuriinstituudi püsiva kaaluga toidukorv hinnanguliselt 2-3 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles