Portugal peab ELiga abikõnelusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugali lipp riigi rahandusministeeriumi ees.
Portugali lipp riigi rahandusministeeriumi ees. Foto: AP/SCANPIX.

Portugal peab Euroopa Liiduga läbirääkimisi oma koheste laenuvajaduste täitmise üle. Portugali pangad avaldavad poliitikutele survet, et nood paluksid vahelaenu, kuniks uus valitsus abipaketi suhtes kokku lepib.


Portugali pangad on olnud viimastel kuudel kõige suuremad riigivõlakirjade ostjad, kuid pankurite sõnutsi mõned laenuandjad neid enam juurde ei taha.

Moody’s kukutas riigi krediidireitingu eile ühe pügala võrra Baa1 peale.

«Pangad, millel on juba rohkesti riigivõlakirju, ei soovi neid enam lisaks osta,» ütles Banco BPI tegevjuht Fernando Ulrich.

Ühtlasi avaldavad Portugali pankurid poliitikutele survet, et nad paluksid teistelt ELi riikidelt vahelaenu, mis kataks riigi vajadused seniks, kuni tulevane uus valitsus Euroopa finantsstabiilsuse mehhanismi abipaketi üksikasjad läbi räägib.

«See on eluliselt oluline, et Portugal otsekohe Euroopa Komisjonilt ajutist toetust paluks,» ütles Millennium BCP tegevjuht Carlos Santos Ferreira.

Teadaolevalt kohtusid kõrged pangandustegelased esmaspäeval keskpankuritega, et teha viimastele selgeks vahelaenu vajadus ning hoiatada, et on ammendamas oma võimalusi riigivõlakirju osta.

Portugali riigivõlakirjade tootlused püstitasid eile värsked euroajastu rekordid.

Portugali peaminister José Sócrates astus 23. märtsil tagasi, uued valimised toimuvad 5. juunil.

Üks Euroopa Liidu ametnik ütles, et Lissaboniga läbirääkimisi pidades keskendutakse juunikuule, mil Portugalil tuleb lunastada riigivõlakirju ja maksta intresse 7 miljardi euro väärtuses.

Eurotsooni päästefondi reeglitest lähtuvalt ei tohiks EL ühelegi liikmesriigile lühiajalist vahelaenu anda.

Kuid ülalmainitud ametnik ütles, et läbirääkimistel üritatakse lihtsalt leida viise, kuidas Portugalile juunikuisteks makseteks adekvaatne finantseering kindlustada. EL nõudvat uusi kasinusmeetmeid.

Moody's väljendas veendumust, et teised euroala liikmed tuleksid Portugalile appi, kui viimane enne «päris» päästepaketti kriisikorras raha vajaks.

Reitinguagentuur usub, et niipea kui uus valitsus paigas, hakatakse kiirkorras finantsabi taotlema.
 

Copyright The Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles