Hõbeda hind kasvab kiires tempos

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters/ScanPix

Hõbeda hind maailmaturul on viimase aasta-pooleteisega rohkem kui kahekordistunud, kirjutab Märten Kress Finantsvaade.ee blogis.


Eelmisel aastal tõusis hõbeda hind 83 protsenti, selle aasta hinnatõus ulatub pea 26 protsendini.

Kuigi ka kulla hind on viimastel aastatel kiiresti tõusnud, on hõbeda hinnatõus olnud veelgi kiirem. Nimelt tõusis eile hõbeda hind kulla suhtes kõrgeimale tasemele alates 1983. aastast.

Untsi kulla eest on hetkel võimalik soetada ligikaudu 37,15 untsi hõbedat. Viimase 25 aasta jooksul on kullauntsi eest saanud keskmiselt 67 untsi hõbedat.

Hinnatõusu põhjendatakse paljude teguritega: globaalne majanduskasvu elavnemine ja seeläbi üldine toorainete nõudluse kasv, spekulantide aktiivne sisenemine hõbedafutuuride turule, finantskriisi keerises tekkinud hirm säästude turvalisuse osas, praegune hirm kiireneva inflatsiooni ees ja püüd säilitada ostujõudu ning kaitsta end võimaliku kodumaise valuuta devalveerimise vastu - hõbe on niiöelda tavainimesele «odavam» osta kui kuld jne. Eks omajagu tõtt on vast neis kõigis.

Kas hõbeda hinnatõusu taga on peamiselt spekulandid (futuurituru osalised) või reaalne nõudlus, on suhteliselt ebaselge.

Huvitav on aga see, et hõbemüntide läbimüük on viimasel 2-3 aastal eelneva paarikümne aastaga võrreldes mitmekordistunud ning vaatamata üha tõusvale hinnale, jätkab nõudlus hõbemüntide järele kasvu.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles