Hiiu vald ja Nelja Energia said Eesti esimese meretuulepargi koostööleppe lõpuks sõlmitud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspertide hinnangul ulatub 700-megavatise projekti investeering 1,5 miljardi euroni.
Ekspertide hinnangul ulatub 700-megavatise projekti investeering 1,5 miljardi euroni. Foto: MORRIS MAC MATZEN/REUTERS

Kuigi leppe sõlmimine on veninud kohaliku tuulepargivastase rühma aktiivse vastuseisu tõttu, kiitis Hiiu valla volikogu lõpuks eilsel istungil häältega 9:4 heaks koostööleppe, milles on kirjeldatud edasine koostöö tuuleettevõttega Nelja Energia Eesti esimese meretuulepargi rajamiseks Hiiumaa lähistele.

Hiiu vallavolikogu esimehe Jüri Ojasoo sõnul on Loode-Eesti meretuulepark oluline projekt Eestile, aga see peab kasu tooma Hiiumaa elanikele ning avaldama positiivset mõju Hiiumaa sotsiaalmajanduslikule keskkonnale.

«Kolm aastat tagasi sõlmitud ühiste kavatsuste protokoll saab nüüd siduvaks kokkuleppeks, mis tagab Hiiumaale ja selle elanikele meretuulepargi tulekuga mitmeid hüvesid,» sõnas volikogu esimees.

Vastavalt koostööleppele võtavad Loode-Eesti meretuulepargi arendajad Nelja Energia ja Hiiumaa Offshore Tuulepark enda peale kohustuse panustada kohaliku elu, majanduse ja energiavarustuse edendamisesse.

50 uut töökohta ja väljaõpe Hiiumaal

Ka loob meretuulepargi tulek Hiiumaale töökohti ning vastavalt leppele nähakse kogukonnale ette erinevaid hüvesid ja kompensatsioonimehhanisme. 

Koostöölepingus lepitakse kokku, et meretuulepargi hooldustööde keskus rajatakse Hiiu valda, mis loob juurde ligikaudu 30 uut otsest ja 20 kaudset töökohta ning ka hooldustehnikute koolitamine viiakse tulevikus läbi Hiiumaal.

Leppe sõlmijad ise peavad kogukonna seisukohalt kõige olulisemaks meretuulepargi minimaalset visuaalset mõju, kuna tuulikuid ei rajata meres Hiiumaale lähemale kui 12 kilomeetrit ega Neupokojevi madalale.

Visuaalset mõju leevendab ka kokkuleppe punkt, et juhul kui tuulepark ühendatakse põhivõrku Hiiumaa kaudu, siis kasutatakse ainult mere ja maakaabelliine. Olenemata sellest, kas tuulepargi liitumine tuleb üle Hiiumaa või otse mandrile, on arendaja kohustus luua Hiiumaa elektrivõrgu ringühendus mandriga.

Ühine MTÜ ja eelisõigus aktsiate omandamisel

Nelja Energia ja Hiiu vald asutavad meretuulepargi tulekuga üheskoos mittetulundusühingu, mille eesmärgiks saab olema kogukondlike mittetulunduslike algatuste heategevusliku toetamise kaudu edendada valla majanduslikku ja sotsiaalset heaolu ning soodustada tuulepargiga soetud positiivsete mõjude kättesaadavust.

Mittetulundusühingu rahastamiseks annetab tuulepark ühingule vähemalt 0,2 protsenti tuulepargi elektrimüügi tulust, kuid mitte vähem kui 0,32 eurot iga toodetud elektrienergia MWh kohta. Hiiu valla elanikele luuakse lisaks võimalus investeerida meretuuleparki omandades eelisaktsiaid või võlakirju fikseeritud 15-protsendilise aastatulususega.

Tuulepargi arendaja Nelja Energia soovib Hiiumaast põhja poole asuvasse piirkonda rajada meretuulepargi võimsusega 700 MW kuni 1100 MW ehk 100 kuni 160 tuulikut. Tuulikute omavaheline kaugus on ligi üks kilomeeter. Tuulikute nimivõimsus on 4-7 MW, masti kõrgus 100-105 meetrit ja rootori diameeter 130-164 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles