Tamsar lehelastest: kui me seda ei võimalda, ei tasu ka kurta lumehelbekeste põlvkonna üle

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tamsar
Toomas Tamsar Foto: Toomas Tatar

Tööandjate keskliidu juhi Toomas Tamsare sõnul on alaealiste töötamise teema arusaadavalt emotsionaalne, kuid praegusel hetkel on tekkinud ühe juhtumi näitel ebavajalik polariseerumine, kus me valime, kes on paha ja kes hea.

«Ma usun, et nii ettevõtjatel kui riigil on tegelikult ühine eesmärk - et noored saaksid varakult töötamise kogemuse ja seda tuleb ka võimaldada. Kuidas nad muidu õpivad?» märkis tööandjate liidu juht.

Ta lisas, et tööandjad teevad koostööd riigiga, et siinsed lapsed ei oleks tehtud vaid maasikavahust ja kutsikahännast, vaid saaksid soovi korral töökogemuse enne täisealiseks saamist. «Kui me seda ei võimalda, siis ei tasu ka kurta, et meil on «lumehelbekeste põlvkond», kes ei taha tööd teha ega vastutust võtta,» nentis Tamsar.

Küll aga tõdes ta, et samas on selge, et laste tööl on ja peavad olema kehtestatud piirangud. Tööandjate juhi sõnul on riik teinud tööandjate jaoks palju edasiminekuid. «Näiteks hiljuti lihtsustati alaealiste töötamise tingimusi, mis võimaldavad paindlikumaid töösuhteid. Seda selleks, et liigsete piirangute või keelamiste kaudu võivad alaealised asuda tööle mustalt,» kirjeldas Tamsar.

Tema sõnul võib sellisel juhul aga sotsiaalne garantii olla oluliselt väiksem, kui mõistliku töölepinguga töötamisel. «Jah, tõsi, osad lapsed töötavad ka käsunduslepingu alusel, millele alaealiste töötamise piirangud ei kehti. Kuid paneme igale lapsevanemale südamele, et jälgitaks, milline leping ja millistel tingimustel tema lapsega sõlmitakse,» lausus Tamsar.

Nii toonitaski ta, et  ühe juhtumi põhjal ei ole mõistlik teha üldistusi kogu tööturul toimuvale, minna liialt hoogu ja kasvatada vastasseisu. «On oluline kehtestada kindlad, kuid mõistlikud tingimused ja neid ka järgida. Nii loome olukorra, kus alaealised saavad esimese väärtusliku töökogemuse, kuid teevad seda turvalises töökeskkonnas,» märkis tööandjate keskliidu juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles