Swedbank: kolmeprotsendiline hinnatõus jätkub kogu aasta

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnatõus jätkub terve aasta.
Hinnatõus jätkub terve aasta. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Swedbanki vanemanalüütiku Liis Elmiku sõnul jääb hinnatõus nende prognoosi kohaselt ka ülejäänud aasta jooksul kolme protsendi juurde tänu toorainete kallinemisele ja aktsiisimaksude tõusule.

«Hindade tõus tähendab seda, et palgasaajate ostujõud kasvab sel aastal varasematest aastatest aeglasemalt,» lisas Elmik. Hoolimata tarbijate tugevast kindlustundest – näiteks hinnang pere rahanduslikule olukorrale on viimase kahekümne aasta kõrgeim – on tarbimise kasv aeglustunud.

Küll aga ütles Swedbanki analüütik, et selle aasta esimese nelja kuu kokkuvõttes kasvas jaemüügi maht vaid kaks protsenti eelmise aasta sama ajaga võrreldes.

Statistikaameti värskelt avaldatud andmetel jätkus kolmeprotsendiline hinnatõus ka mais ja tarbijahindade kasvu andis kõige suurema panuse toit. «Kulutused toidule moodustavad ligi veerandi eestlaste tarbimiskorvist, vaesematel leibkondadel veelgi rohkem. Kõrgemad aktsiisimäärad kergitasid alkoholi ja tubaka hindu,» kirjeldas Elmik.

Samas märkis ta, et mootorikütuste panus hinnatõusu väheneb, kuivõrd mais andsid mootorikütused tarbijahindade kogutõusust ligi viiendiku. «Nafta hinna madala võrdlusbaasi mõju on peaaegu kadunud. Juunis peaks nafta hind jääma juba samasse suurusjärku kui aasta varem,» lausus analüütik.

Ka ütles ta, et energia panus hinnatõusu on euroalal tervikuna samuti vähenemas, kuigi ka alusinflatsioon aeglustus mais 0,9 protsendini (aprillis oli see veel 1,2 protsenti). «Swedbank homselt Tallinnas toimuvalt Euroopa Keskpanga nõukogu istungilt muutusi euroala rahapoliitikas ei oota,» lausus Elmik.

Ta ütles, et varaostukava mahtude kärpimise osas ootab pank pigem signaale keskpanga septembrikuiselt kohtumiselt. «Baasintressimäära tõusu prognoosime alles 2018. aasta lõpus. Seega jäävad intressimäärad veel pikaks ajaks madalaks,» märkis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles