Veskimägi: elektriturult tuleb kõrvaldada turgu moonutav valitsuste sekkumine

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eleringi juht Taavi Veskimägi.
Eleringi juht Taavi Veskimägi. Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Äsja avaldatud Eleringi iga-aastase varustuskindluse aruande kohaselt on vaja tuleviku elektrivarustuskindluse tagamiseks paremini toimivat regionaalset elektriturgu. Eleringi juhi sõnul tuleb kõrvaldada turgu moonutav valitsuste sekkumine läbi subsiidiumide ja hinnakontrolli.

Euroopa Liidu puhta energia pakett on Eleringi juhatuse esimehe Taavi Veskimägi sõnul liikumine õiges suunas – rohkem turgu ja vähem toetusi – kuid elektrituru tööle saamiseks selliselt, et see tagaks ka tulevikus igal ajahetkel tarbimise ja tootmise tasakaalu elektrisüsteemis, on vaja veelgi radikaalsemaid muutusi elektrituru korralduses.

«Kõrvaldada tuleb turgu moonutav valitsuste sekkumine läbi subsiidiumide ja hinnakontrolli. Elektri tootmise tehtav kulu peab peegelduma elektri hinnas jaeturul. Sisuliselt sama rahaga, mis täna läheb toetusskeemidesse, peaks tarbija saama osta turult elektrit,» rääkis Veskimägi.

Ta on veendunud, et see muudaks tarbimise hinna suhtes tundlikumaks ja paneks parimal moel enam tootmise ja vähem tarbimise omavahel konkureerima. «Parim elekter on tarbimata elekter,» lausus Eleringi juht. Kui praegu toimub elektriga kauplemine valdavalt järgmise päeva turul, siis tulevikus peab turg muutuma reaalaja põhiseks.

Selleks loob võimaluse energiasüsteemide digitaliseerimine. «Eesti peab sellel teemal võtma senisest palju aktiivsema hoiaku. Eesti eesistumise ajal käsitletav puhta energia pakett loob siin head võimalused tutvustada Eestis juba loodud lahendusi nagu energiatarbimise andmete jagamise platvorm Estfeed,» selgitas Veskimägi.

Ta on seda meelt, et tarbijad ja tootjad, kes on valmis vastavalt tarbimist ja tootmist reaalajas juhtima, peavad saama vääriliselt tasutud ning selline turukorraldus loob eeldused, et investorid rajavad uusi planeeritava töötsükliga elektrijaamu. Samas turukorralduse muudatused tuleb teha mitte riigipõhiselt, vaid vähemalt regionaalsel tasandil.

«Ükski Eesti põhine administratiivne lahendus tootmisvõimsuste suurendamiseks ei tööta seni, kuni oleme vähemalt Balti riikide ühes sünkroonalas ja osa ELi elektriturust,» märkis Veskimägi.

Tema sõnul ei suudaks Eesti eraldiseisvana kunagi finantseerida tootmisvõimsuste ehitamist, et katta võimalik võimuste puudujääk kümneid kord suuremal regionaalsel turul. «Adekvaatse vastuse saab anda ainult efektiivselt korraldatud regionaalne turg,» toonitas Eleringi juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles