Piimatootjate näguripäevad on möödas

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piima kokkuost tootjalt
Piima kokkuost tootjalt Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Piima kokkuostuhind on mullusega võrreldes tõusnud 40 protsenti ja sigade keskmine kokkuostuhind 12 protsenti, lehmade produktiivsus aga ületas eelmise aasta sama perioodi 76 kilo võrra, selgub maaeluministeeriumis valminud põllumajandussektori esimese kvartali ülevaatest.

«On hea meel tõdeda, et  tänu nõudluse taastumisele oli esimene kvartal nii piima- kui sealihatootjatele soodne,» sõnas maaeluministeeriumi põllumajandusturu osakonna taimekasvatussaaduste büroo juhataja osakonnajuhataja ülesannetes  Erki Miller.

Piima keskmiseks kokkuostuhinnaks kujunes 2017. aasta esimeses kvartalis 325 eurot tonni kohta, mis on 40 protsenti kõrgem kui eelmisel aastal samal perioodil. Piimatoodangut saadi 194 000 tonni, lehmade produktiivsus 2247 kilo on ühtlasi kõrgeim esimese kvartali toodangu produktiivsuse näitaja Eestis.

Sealiha keskmiseks kokkuostuhinnaks kujunes 1578 eurot tonni kohta, mis on 12 protsenti enam kui eelmisel aastal. Lihatöötlemisettevõtted ostsid 2017. aasta kolmel esimesel kuul kokku 94,4 tuhat siga, kellest toodeti 7700 tonni liha, mis on üheksa protsenti vähem võrreldes eelmise aasta sama perioodiga.

2016.-2017. aasta talv oli suuremas osas Eestis taas lumevaene ja heitlike ilmaoludega. Taliteraviljad talvitusid sel aastal paremini kui eelmisel aastal ning rapsi talvitumine oli rahuldav. Märtsi prognooside järgi tuleb 2017. aasta teravilja saak Euroopas üle keskmise, kasvupinna suurus on stabiilne ja lõppvarud suurenevad veidi. Surve teravilja hindade alanemisele maailmaturul jätkub.

Põllumajandussaaduste tootjahinna indeks kasvas esimeses kvartalis võrreldes eelmise aasta  esimese kvartaliga 21,6 protsenti ning põllumajandussaaduste tootmise vahendite ostuhinna indeks 0,1 protsenti, mis avaldas positiivset mõju nii põllumajandusettevõtete müügitulule kui toodetud lisandväärtusele.

Esimeses kvartalis maksti piimatootjatele ja sealihakasvatajatele 2016. aasta juulis Euroopa Komisjoni poolt välja kuulutatud erakorralise abipaketi meetmetest erakorralist kohandamistoetust, mille eelarve oli Eestis kokku 16,16 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles